A+ A A-

Naše zajedničke vrijednosti ne možemo ni izbrojati

Delegacija Islamske zajednice na čijem je čelu reisu-l-ulema prof. dr Mustafa Cerić nalazi se u zvaničnoj posjeti Predsjedništvu vjerskih poslova Republike Turske.

Nakon zvaničnog prijema u Konferencijskom salonu Diyaneta Predsjednik Predsjedništva vjerskih poslova republike Turske prof.dr Mehmet Gormez i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. Dr. Mustafa Cerić održali su zajedničku press konferenciju.

Predsjednik Gormez je istakao da nije moguće nabrojati zajedničke vrijednosti koje baštine dvije zemlje kao što su zajednička kultura, zajednička povijest, zajedničko vjerovanje, zajednička civilizacija koje nas obavezuju na kontinuirano zajedničko djelovanje.

pos-tur-okt-2011

„Moramo ujediniti naša srca i vjerujem da je ova posjeta otvaranje nove stranice u odnosima dvije institucije. Muftije koje se nalaze u delegaciji nisu samo muftije, oni su i gazije koji su branili svoju napadnutu domovinu. Oni nisu samo nada balkanskih nego i svih muslimana svijeta", naglasio je predsjednik Diyaneta prof. dr. Mehmet Gormez. „Islamofobija koje je uskrsnula na zapadu može se zaustaviti isključivo mudrošću i tu je reisu-l-ulema Cerić napravio značajne korake, a naše dvije institucije imaju obavezu zajedničkog djelovanja u tom smjeru."

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je istakao da predsjednika Diyaneta doživljava kao brata, kao prijatelja i učitelja. On je svojim strpljenjem, znanjem i otvorenim srcem uzorni lider. „Mi smo tokom agresije u Bosni preživjeli teška stradanja, ali nakon dugo vremena mi, napokon, nismo jedna mala zajednica koju će se moći zaobilaziti i napadati po želji. Mi smo sada dio jedne velike priče", kazao je reisu-l-ulema.

„Posjeta ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua i predsjednika Diyaneta Mehmeta Gormeza tokom ramazanskog bajrama je bila velika radost za nas. Ranije smo to mogli samo sanjati a sad se desilo. To je osnažilo našu nadu. Ova posjeta je najbrojnija iz Bosne i Hercegovine do sada", istakao je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

Delegaciju Islamske zajednice čine sve muftije iz Bosne i Hercegovine, izuzev tuzlanskog, zatim muftija ljubljanski dr. Nedžad Grabus, zamjenici muftije zagrebačkog dr. Aziz Hasanović i muftije sandžačkog Rešad Plojović.

(www.bir.ba)