Promo banner

A+ A A-

Novi broj časopisa za kulturu „Behar"

behar-99Web izdanje novog broja, 99. po redu, časopisa za kulturu i društvena pitanja „Behar", koje izdaje Kulturno društvo Bošnjaka Hrvatske „Preporod" predstavljeno je prethodnih dana javnosti. Behar je dvomjesečni bošnjački časopis za kulturu i društvena pitanja.

Tema novog broja Behara je mlada bošnjačka poezija o čemu piše Filip Mursel Begović u tekstu „Lirske zavjere pjesnika ponad nesklona svijeta - o mladoj bošnjačkoj poeziji", a potom slijedi izbor iz poezije pod naslovom „Kad zora razrjeđuje strah".

O poziciji pjesnika i poezije govori Asmir Kujović u intervjuu „Ne bih se usudio 'kačiti' s kulturtregerskom i literarnom mafijom - oni u ovoj državi drže praktično sve u svojim rukama", dok Ervin Jahić piše o libijsko-bosanskom poučku u stihu.

Iz sadržaja Behara izdvajamo: Senad Hasanagić: Osmanska tolerancija: u poređenju sa tolerancijom u evropskom okruženju i njegovim aktima; Vesna Miović: Mudrost na razmeđu: zgode iz vremena Dubrovačke Republike i Osmanskog carstva; Aida Abadžić Hodžić: Od oblikovanog prostora do prostora koji oblikuje: osvrt na neke aspekte umjetničke produkcije u BiH 1990-ih godina; Amira Džibrić: Jezične osobitosti Pisma Resul-age i Sulejmana Agića knezu i dubrovačkoj gospodi iz 1675.; Damir Horvat Zacskai: Bulbuli & Ismet Kurtović - urbani 'hrvatski' sevdah; Sead Alić: Kriza i mediji; Edin Urjan Kukavica: Alkemija - vještina, znanost ili sveta umjetnost.