A+ A A-

Radio Tuzla: Prestalo emitiranje emisije „Riječ islama"

radio-tuzlaNedavno je na Radio Tuzli prestala s emitiranjem Riječ islama, emisija koja je u okviru programa ovoga javnog emitera popunjavala obavezu zadovoljavanja potreba njegovih muslimanskih slušalaca.

Riječ islama se emitirala desetak godina, petkom u 18 sati. Najprije je trajala sat vremena, da bi kasnije bila skraćena na trideset minuta. Emisija je bila edukativno-informativna i donosila je slušaocima islamske sadržaje i razne informacije o zbivanjima u svijetu i u Bosni i Hercegovini. Uz to, njome je informirana tuzlanska javnost o svim značajnijim vjerskim događajima u gradu i šire, a obavljeno je i desetine intervjua s brojnim gostima vjerskog i kulturnog života.

Uredniku i voditelju ove emisije Sevretu Mehmedćehajiću je odluka nove glavne i odgovorne urednice Radio Tuzle Jasne Kapetanović saopćena telefonom, a učinila je to direktorica Aleksandra Andrić. Kako je direktorica kazala, emisija se prestaje emitirati „do daljnjeg". Kao razloge za to navela je radove koji će se obavljati na radiju, a koji se tiču njegove transformacije u RTV Sedam. Ta transformacija je rezultat nedavne odluke Općine Tuzla da tiho ugasi Radio Tuzlu, koja je drugi najstariji elektronski medij u Bosni i Hercegovini (poslije Radija BiH), a pokrene RTV Sedam.

Inače, Riječ islama nije jedina emisija ove vrste koja se emitirala na ovome radiju. Još u vrijeme Agresije na Bosnu i Hercegovinu na njemu je pokrenut serijal Putevi islama Radio Tuzle, koji je dugi niz godina uređivao i vodio novinar Alosman Husejnović.

S.M.