A+ A A-

Saopćenje za javnost MIZ Livno

Znak_IZ_500Povodom emisije o izgradnji Ćurčinice džamije u Livnu koja je emitovana na lokalnoj radio stanici „Radio Livno", saopćenje za javnost se oglasio Medžlis Islamske zajednice Livno. U ovom saopćenju se kaže:

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Žao nam je što nas je lokalni Radio Livno kasno obavijestio o emisiji vezano za džamiju Ćurčinicu jer smo već ranije zakazali neke važne sastanke i aktivnosti kao što je sastanak sa delegacijom iz američke ambasade na njihovo traženje upriličen upravo u ovo vrijeme. Stav Medžlisa islamske zajednice  Livno je nepromijenjen vezano za nastavak izgradnje džamije sa pratećim džamijskim vjerskim, učioničkim i uredskim sadržajima, od kojih su samo dva poslovna prostora, planirani da se njihovim prihodima održava džamija. Medžlis islamske zajednice Livno, nadležno Muftijstvo mostarsko i Rijaset islamske zajednice smatraju da lokalne vlasti, pa i građani Livna i njihova udruženja, trebaju uvažavati zakone i odluke viših federalnih i državnih organa vlasti koji su u hijerarhiji pravne države, za kakvu se, nadamo se, svi zalažemo, iznad lokalne vlasti, ne sporeći nadležnosti lokalne vlasti i samouprave u domenu njene nadležnosti. A kao što vam je poznato, nadležnosti oko Ćurčinice su sve u okviru nadležnog Federalnog ministarstva i Komisije za očuvanje spomenika kulture o čemu su obavijestili i nas i lokalne vlasti i javnost. A kao što vam je poznato, oni su dozvolili   izgradnju objekta po projektu za kojeg smo dobili potrebne dozvole.

Mi i dalje stojimo iza saopćenja koje smo uputili javnosti 29.07.2011. godine i koje tražimo da pročitate u emisiji i danas radi javnosti koja sluša:

 Medžlis islamske zajednice Livno obavještava građane Livna i cijelu javnost da Ćurčinica džamija ima dozvolu za građenje izdanu od strane nadležnog Federalnog ministarstva prostornog uređenja broj: UPI/03-23-2-302/09 od 04.05.2011. potpisanu od strane resornog ministra Desnice Radivojevića, te  da je kompletna procedura oko dobijanja dozvole prevedena u skladu sa zakonom.

Mjesto i ostaci graditeljske cjeline - Ćurčinica džamija sa haremom u Livnu - proglašena je nacionalnim spomenikom BiH Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika broj: 09-02-657/03-5 od 23.05.2007. godine (član I). Istom Odlukom, koju je potpisao njen predsjednik Dubravko Lovrenović,  dopuštena je izgradnja objekta džamije u suvremenom arhitektonskom izrazu uz interpoliranje novih sadržaja sukladno potrebama vlasnika objekta uz očuvanje cjeline harema koji je također spomenička vrijednost (član II). Ova Odluka stavlja van snage sve provedbene i razvojne prostorno-planske spise koji su oprečni odredbama ove odluke (član IV), a Odluka Komisije je konačna (član VIII).

Sukladno spomenutoj Odluci, Medžlis islamske zajednice Livno je izradio idejno rješenje džamije i nakon pribavljanja svih saglasnosti na općinskom nivou (PTT, komunalno I elektro), uputio zahtjev 02.12.2008. godine nadležnom Federalnom ministarstvu prostornog uređenja za izdavanje urbanističke saglasnosti, koji je pozitivno riješen rješenjem broj: UPI/03-23-2-263/08. dana 13.04.2009. godine.

Dobivanjem ovoga rješenja pristupilo se izradi glavnog projekta, koji je morao proći nekoliko revizija od ovlaštenih kuća, a kojeg je odobrila i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, bez čijeg odobrenja se nije moglo pristupiti upućivanju zahtjeva za građevinsku dozvolu.

Naš zahtjev za izdavanje građevinske dozvole uputili smo 11.11.2009. godine Federalnom ministarstvu prostornog uređenja,  koji je morao   biti upotpunjen i sa dva dokumenta koja izdaje općina Livno, a to su: 1. Akt nadležne službe općine Livno o naknadi za pogodnost lokacije (renta) i 2. Akt o izvršenim obavezama po pitanju naknade za sklonište. Nadležnim službama općine Livno smo se obratili 14.01.2010. godine, ali smo naišli na opstrukcije koje su trajale sve do 30.03.2011. godine kada je Služba za graditeljstvo, prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove općine Livno nakon niza sastanaka sa Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika i Federalnim ministarstvom prostornog uređenja, donijela rješenja:  o renti i pogodnosti lokacije, za šta je Medžlis islamske zajednice Livno uplatio na račun općine Livno iznos od 20.142,88 KM, i rješenje o oslobađanju obaveze plaćanja naknade za izgradnju skloništa.

Nakon ovoga kompletirana je dokumentacija zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole, koju je kako smo gore naveli,  izdalo nadležno Federalno ministarstvo prostornog uređenja. U međuvremenu smo na zahtjev spomenutog nadležnog ministarstva, a na primjedbu općinske službe, djelimično izmijenili projekat munare, njenim skraćivanjem sa 25 na 22, a s obzirom da je objekat ukopan 1,65, stvarna nadzemna visina munare 20,35    (kota kod robne kuće).

Pošto je jasno da smo iz svega što smo naveli proveli kompletnu zakonsku proceduru oko dobijanja građevinske dozvole, Medžlis islamske zajednice Livno poziva općinske vlasti i odgovorne institucije da poštuju zakon, a javnost, za koju vjerujemo da je sada stekla pravi uvid u činjenično stanje,  molimo za podršku u cilju okončanja našeg projekta i očuvanja međuvjerske i međunacionalne tolerancije.

Što se pak daljnjeg dijaloga o problematici Ćurčinice tiče, ne bježimo od istog, ali da nas se na vrijeme obavijesti o mjestu i vremenu emisije, ili sastanka, kako bismo mogli planirati dolazak, a ako se već trebamo sastajati, predlažemo da to bude sa predstavnicima lokalne, kantonalne, federalne i državne vlasti na koju bi se pozvali i predstavnici ostalih vjerskih zajednica, u obliku nekog lokalnog Međureligijskog vijeća, pa da neopterećeni bilo kakvim tenzijama razgovaramo sa relevantnim sagovornicima o obnovi i statusu svih vjerskih objekata na području općine i kantona, te da zajedničkim snagama podržimo obnovu i izgradnju i džamija i crkava, škola i zdravstvenih i ostalih institucija u cilju boljeg života za sve građane općine, kantona i države. Podsjećamo i na stav Međureligijskog vijeća koji je zauzeo stav i o Ćurčinici džamiji na svojoj posljednjoj sjednici u kojoj je „naoštrije osudilo sve učestalije napade na vjerske objekte i službenike svih crkava i vjerskih zajednica te neodgovorne opstrukcije i sprečavanje izgradnje, obnove i adaptacije vjerskih objekata širom BiH, između ostalog, i livanjske džamije Ćurčinice", stoji u saopćenju za javnost koje su potpisali predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Livno Hajrudin Maksić i glavni imam Dževad ef. Hadžić.