A+ A A-

Hutba o Palestini

Hutba o Palestini

kuds1إِنَّ الْحَمْدَ لِلَّهِ، نَحْمَدُهُ وَ نَسْتَعيِنُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَ نَعوُذُ باِللهِ مِنْ شُروُرِ أَنْفُسِناَ وَ سَيِّئَاتِ أَعْمَالِناَ، مَنْ يَهْدِهِ اللهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ، وَ مَنْ يُضْلِلْهُ فَلاَ هَادِيَ لَهُ. الحمدُ لله القَائِل: {وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا وَاذْكُرُوا نِعْمَةَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَكُنْتُمْ عَلَى شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَكُمْ مِنْهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آَيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ}. أحمدُه حمدًا يَلِيقُ بِكَرِيمِ وَجْهِهِ ، وَبِعَظِيمِ سُلْطَانِهِ. { لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ ، لَهُ الْحَمْدُ فِي الأُولَى وَالْآَخِرَةِ وَلَهُ الْحُكْمُ وَإِلَيْهِ تُرْجَعُونَ}.

وَأَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ، وَحْدَهُ لاَ شَريِكَ لَهُ، { إِلَهًا وَاحِدًا لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ سُبْحَانَهُ عَمَّا يُشْرِكُونَ }.

وأشهدُ أنَّ محمدا عبدُهُ ورسولُه ، وصَفِيُّهُ وخَليِلُهُ ، وخيِرَتُهُ مِنْ خَلْقِهِ.

عَنْ رَسُولِ اللَّهِ r يَقُولُ :  {... فَإِنَّ يَدَ اللَّهِ عَلَى الْجَمَاعَةِ ، فَإِنَّ الشَّيْطَانَ مَعَ مَنْ فَارَقَ الْجَمَاعَةَ يَرْكُضُ}. (رواية السننِ)

صَلَّى اللهُ عليه وعلى آلِه وصَحْبِهِ، وسَلَّمَ تَسِليِمًا كَثيِرًا .

Poštovana braćo!

Dana 23. septembra 2011. godine, palestinski predsjednik Mahmud 'Abbas je predao generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda Ban Ki-munu u New Yorku pismo sa službenim zahtjevom za prijem Palestine u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda, čemu se protivi Izrael. Palestinska samouprava do sada je imala status promatrača u UN-u. U 'Abbasovom pismu stoji da se traži priznanje Palestine kao države u granicama iz 4. juna 1967. godine sa Jerusalimom kao glavnim gradom. On je pozvao Izrael da prihvati mir i da pravo palestinskom narodu na državu i život. Poznato je cijelome svijetu da Izrael provodi silu, da čini zločine, da odbija pregovarati sa palestinskim predstavnicima po standardima međunarodnog prava i nastavlja na okupiranoj palestinskoj teritoriji graditi naselja za židove.

Palestinci su miroljubiv narod. Oni žele da u miru žive sa Židovima, hoće dostojanstvo i slobodu. Nisu i neće nikada prihvatiti okupaciju. Nastavit će miroljubiv narodni otpor izraelskoj okupaciji sve dok ne dođe do pravednog mira i priznavanja palestinske države. Predsjednik 'Abbas je na zasjedanju Opće skupštine UN, nakon predatog pisma generalnom sekretaru rekao: „Došao sam danas pred vas, iz Svete zemlje, iz zemlje Palestine, da govorim u ime palestinskog naroda da nakon 63 godine patnje kažem: dosta je, dosta je!"

Mi današnjom hutbom želimo podržati pravedne zahtjeve palestinskog naroda. Tražimo slobodu i mir milionima Palestinaca koji u neslobodi i pod okupacijom, u krvi i suzama žive već 63 godine. Tražimo da se izbjeglim i protjeranim Palestincima osigura slobodan povratak na njihova porušena i oteta ognjišta. Ono što tražimo sebi, želimo i svim drugim ljudima svijeta.

Riječ „paradoks" upotrebljavamo kad ukazujemo da je nešto proturječno, kad hoćemo nekoga podsjetiti da mu riječi nisu u skladu sa djelima i da u praksi nije dosljedan svojoj vjeri. O nedosljednosti kod ljudi Kur'an ovako govori:

 

(وَإِذَا قِيلَ لَهُمْ لَا تُفْسِدُوا فِي الْأَرْضِ قَالُوا إِنَّمَا نَحْنُ مُصْلِحُونَ . أَلَا إِنَّهُمْ هُمُ الْمُفْسِدُونَ وَلَكِنْ لَا يَشْعُرُونَ).

A kad im se kaže: 'Nemojte praviti fesad na Zemlji' - oni odgovaraju: 'Mi samo red uspostavljamo'! Naprotiv, oni prave nered, ali to ne primjećuju (el-Bekara,11-12).

Svako vrijeme i svaka civilizacija ima svoje paradokse, pa tako i ovo naše vrijeme i današnja civilizacija ima svoje paradokse, svoje proturječnosti. Među najvećim je pitanje izraelske okupacije Palestine i zločini koje čini pred očima cijeloga svijeta nad cijelim jednim narodom, Palestincima, već 63 godine. Ovo je civilizacija i vrijeme kad se treba vratiti Bogu i naći mir, te pomoći onima kojima je mir potreban. A ima li mjesta na Zemlje kojem je potrebniji mir od Palestine!? I ima li naroda kojem je danas potrebnija ljubav i pomoć od palestinskog naroda!?

Ovo je vrijeme u kojem pati nevina Palestina samo zato što je nemoćna da dokaže da je žrtva apsurda paradoksa, prema kojem je dopušteno ubiti sva prava jednima da bi se osigurala određena prava drugima.

Ko ima monopol nad ljudskim životom u Svetoj zemlji, gdje je Stvoritelj svega što postoji davno rekao Musau, a.s., da onaj koji ubije jednog nevinog čovjeka kao da je ubio cijelo čovječanstvo, a onaj koji ga spasi, kao da je spasio cijelo čovječanstvo. To je najveći paradoks ovoga vremena i ove civilizacije - proturječnost Ibrahimovih, a.s., potomaka, koji previše sebi uzimaju za pravo, koji premalo vole, a previše mrze. Oni, umjesto da budu primjer međusobne ljubavi u Svetoj zemlji gdje je boravio Ibrahim, a.s., gdje se rodio Isa, a.s., i odakle je Muhammed, a.s., otišao na Miradž i stigao do najvišeg Neba - oni nas podsjećaju na žalosnu priču o Kabilu koji je ubio brata Habila samo zato što ga nije mogao gledati u svojoj blizini.

Nevjerovatno je da cijeli svijet nijemo posmatra stradanje Palestinaca, miliona muškaraca i žena,  njihove djece zatočene i bez djetinjstva. Obespravljeni su potpuno, i to sve u ime „slobodnog svijeta" kojeg vodi Izrael. Kako je moguće da neko može podržati tu strašnu zbilju? Da ne povjerujemo kad to slušamo od onih koji dobro znaju da niko i nikada nije proveo svoju zamisao uzdajući se u vojnu silu o „konačnom rješenju".

Ne može se za sebe tražiti mir i sigurnost, a druge ubijati; ne može se za sebe tražiti pravo na postojanje, dok se drugima sprema nestanak; ne može se ničim opravdati ubijanje nedužne djece bez obzira od koga i zbog čega. I ne može se ničim opravdati samoubilačka logika, koja progoni i ubija nevine ljude, ma ko oni bili.

Ovo je naš glas iz BiH, glas naših džemata i džematlija. Pozivamo Palestince da se ujedine oko vlastitog dobra. Pozivamo Izrael da prihvati Palestince kao svoje komšije i Palestinu kao državu sa kojom će graditi mir u regionu. Ovo je i poziv cijelome islamskome svijetu da podrži pravedne zahtjeve Palestinaca. I poziv UN-u da priznaju Palestinu kao državu i svoga člana.

Na zahtjev mnogih medija i pojedinaca da se javno izjasni o pitanju punopravnog  članstva palestinske države reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić izdao je saopćenje za javnost:

„Palestinsko pitanje je zasigurno jedno od najbolnijih pitanja za čovječanstvo i zato je potrebna dobra volja cijeloga svijeta da se palestinsko - izraelski konflikt riješi pravedno i trajno. Izrael ima pravo na mir i sigurnost, pa stoga i palestinski narod ima pravo na mir i slobodu. Oba zahtjeva su legitimna i mogu se ostvariti kroz međusobno priznavanje i poštivanje prava na život, vjeru, slobodu, imetak i čast. Palestinski zahtjev za punopravno članstvu u Organizaciji Ujedinjenih nacija je razuman i legitiman zato što otvara put da se u Svetoj zemlji umjesto „pravednog" rata uspostavi pravedni mir, te da umjesto „svetog" rata zavlada sveti mir. Svaki razuman čovjek, svaka savjesna nacija i svaka odgovorna članica UN-a ne može odbiti zahtjev Palestinaca da postanu ravnopravni i punopravni sudionici mira i sigurnosti u svijetu, posebno u Svetoj zemlji, koja je decenijama na savjesti  ibrahimovskih tradicija:  judaizma, kršćanstva i islama.

Stoga, pozivam Zapad da praktičnim primjerom pokaže muslimanskome svijetu nepristrasnost i pravednost prema palestinskom pitanju i tako osigura trajno rješenje za palestinsko - izraelski konflikt, rješenje koje će olakšati život svim ljudima i narodima na Bliskom istoku, ali i cijelom svijetu.

Također, većina građana naše zemlje očekuje od Predsjedništva Bosne i Hercegovine da bude na strani pravde, mira i sigurnosti, te da ne propusti povijesnu priliku za jedino ispravnu moralnu i civilizacijsku odluku, a to je glas: da Palestina postane punopravna i jednakopravna članica Ujedinjenih Nacija."

Molimo Svemilosnog Gospodara, Stvoritelja i Milosnika, da pomogne pravedne zahtjeve palestinskog naroda i dadne razbor onima koji odlučuju o sudbini ovog napaćeno naroda u njegovim zahtjevima za slobodu, mir i svoju vlastitu državu. Amin!

Muharem Omerdić