A+ A A-

Muftiluk zenički posjetila delegacija turske regije Kutahya

U utorak 27. i srijedu 28. septembra 2011. godine u posjeti Muftiluku zeničkom boravila je ugledna delegacija Regije, Općine i Muftiluka Kutahya iz Turske, u sastavu: Kenan Çiftçi, valija, predsjednik Regije, Mustafa Üskülüplü, muftija, Mustafa Iça, načelnik Općine Kutahya, Nijazi Guneš, šef odjela za finansije IZ Turske, dr. Yuksel Salman, direktor Izdavačke djelatnosti pri IZ Turske i gosp. Muharrem Cam, ataše za vjerska pitanja ambasade Turske u BiH.

posjeta-t-mz-2011-1

Posjeta delegacije Regije Kutahya počela je prijemom u Općini Tešanj. Delegaciju su primili općinski načelnik Fuad Šišić sa saradnicima, muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, šef Ureda za dijasporu Rijaseta IZ u BiH mr. Mirsad Kalajdžić, glavni imam MIZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić i predsjednik MIZ Tešanj Zehrudin Kruško.

posjeta-t-mz-2011-2

Nakon prezentacije općinskog načelnika i predstavljanja općine Tešanj, razgovarano je o nastavku izgradnje džamije Kutahya u Tešnju, što je i bio povod posjete, ali i mogućnostima privredne i kulturne saradnje dvije općine.

Nakon sastanka u Općini Tešanj, obilaska džamije Kutahya, Starog grada i Eminagića konaka u Tešnju, delegacija je posjetila medžlise Islamske zajednice Maglaj i Žepče.

posjeta-t-mz-2011-3

Delegaciju Regije Kutahya muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović primio je u svom Uredu u srijedu, 28. septembra. Muftija je gostima iz prijateljske Turske predstavio Muftiluk zenički i ukratko prezentirao aktivnosti, posebno u segmentu izgradnje infrastrukture. Nakon prijema u Uredu muftije delegacija je posjetila gradilište Kompleksa Sultan-Ahmedove džamije u Zenici.

Istog dana upriličena je i posjeta Elči Ibrahim-pašinoj Medresi u Travniku. Domaćin delegaciji bio je direktor mr. Muharem Dautović, sa saradnicima.

posjeta-t-mz-2011-4