A+ A A-

Džemat Liđani kod Cazina: Veče mevluda, ilahija i kasida

U subotu, 24. septembra 2011. godine, u džematu Liđani kod Cazina organizovana je svečanost pod nazivom ''Veče mevluda, ilahija i kasida''.

Iako je mali problem predstavljala električna energija koje nije bilo na ovom trafo području snalažljivi domaćini se nisu dali iznenaditi pa su putem agregata vrlo brzo riješili ovaj problem.

Nakon klanjanja akšam namaza kojeg je imamio glavni imam prof. Said ef. Mujakić prisutnima se obratio i dobrodošlicu poželio imam džemata Liđani Almir ef. Kusur.

mevlud-lidjani-cazin-2011-1

Posebnu dobrodošlicu u najmanji ali i najljubazniji džemat, kako reče Almir ef., poželio je gostima iz Medžlisa IZ-e Bosanski Novi i članovima hora ''Nur'' iz džemata Urije. Razlog ove svečanosti je međusobno druženje i upoznavanje te jačanje veze na relaciji džemat Liđani - Medžlis IZ-e Cazin naveo je imam ovog džemata.

Nakon uvodnih riječi pristupilo se izvođenju mevludskog dijela programa za kojeg su bili zaduženi hor džemata Liđani i članovi hora ''Nur''. U prelijepom ambijentu ove džamije smjenjivali su se melodični glasovi ovih izvođača a posebno glasovi malih cvjetova i bumbula kako Almir ef. od milja zove dječake i djevojčice koji su članovi džematskog hora.

Na kraju mevludskog programa prisutnima se obratio gl. imam našeg Medžlisa koji je čestitao Almir ef. i njegovim vrijednim džematlijama na odličnoj organizaciji ove svečanosti te obećao punu podršku ovom džematu u svim vjerskim aktivnostima. Glavni imam je izrazio posebno zadovoljstvo zbog stopostotnog odziva djece na mektebsku pouku te izrazio želju da se u skorije vrijeme u ovom džematu organizuje i svečanost završnih ispita - HATMI.

mevlud-lidjani-cazin-2011-2

Nakon obraćanja gl. imama proučena je mevludska dova a zatim se pristupilo klanjanju jacije namaza. Poslije jacije namaza druženje se nastavilo u haremu džamije gdje su domaćini za sve goste pripremili večeru.

Ovo je primjer i dokaz kako mali džemat može napredovati uz perspektivnog i ambicioznog imama kakav je Almir ef. kojem ovom prilikom želimo izraziti dobrodošlicu na područje našeg Medžlisa.

Molimo Uzvišenog Allaha dž. š. da njega i njegove džematlije nagradi iz Svoje Hazne te da se ovakve i slične svečanosti i dalje organizuju u ovome džematu.

(www.mizcazin.com)