A+ A A-

Ramazan i Bajram u Bošnjačkoj Islamskoj zajednici u Sydneyu

Ramazani šerif i Ramazanski Bajram u islamskoj zajednici u Sydneyu dočekani su i ispraćeni na najljepši način. 

ram-sydney-2011

Teravih namaz u Sydneyu klanjao se u dvije bosanske džamije, Penshurstu i Smithfieldu. 

Posjete na teravih namazima bile su izuzetno dobre.  Koristimo ovu priliku da uputimo dovu Svevišnjem Allahu dz.s. za sve klanjače, a posebno nasu omladinu koja je i ovog Ramazana u velikom broju bila u Sydneyskim džamijama. Molimo Allaha dz. s. da nam sve naše ibadete koje činismo u ovogodišnjem Ramazanu kabulom učine i u sevab upiše. 

Naši cijenjeni imami Salih ef. Mujala i Jasmin ef. Bekrić redovno su držali vazove u obje naše džamije. 

Isto tako i ovog Ramazana u Bošnjačkoj Islamskoj zajednici u Sydneyu sprovedena je akcija za pomoć djeci Šehida u Bosni i Hercegovini koja u ovoj zajednici traje već više od 8 godina. 

Ove godine prvu Subotu u Ramazanu udruženje žena koje djeluje i radi pri islamskoj zajednici održalo je svoj humanitarni Iftar u Penshurst džamiji i sakupilo te poslalo u Bosnu i Hercegovinu 2000,00 dolara. Ovu vijest emitirala je i poznata televizijska kuća u BiH TV HAYAT. 

Isto tako za 17. Noć Ramazana - Lejletul-Bedr u Smithfield džamiji organizovan je zajednički iftar i sav prilog u iznosu od 5200.00 dolara upućen je djeci Šehida i njihovim familijama u BiH. 

Ova hajirli akcija  započeta je i završena u toku Ramazana tako da su još prije Bajrama djeca naših Šehida  obradovana ovim bajramskim poklonima iz Sydneya. Moram još dodati da ova hajirli akcija u Sydneyu traje tokom čitave godine i nadamo se da će i drugi naši gradovi u Australiji početi sa ovom hajirli akcijom. 

Dvadeset sedma noć Ramazana u bošnjačkim džamijama Sydneya  bila je posebna lijepa. Nakon klanjanja jacije i teravih namaza proučeni su mevludi i održana prigodna predavanja o značaju noći Lejletul-Kadr. 

Nakon proučenih mevluda i održanih predavanja klanjani su noćni namazi. Prvo je obavljen Salatu - Tesbih zatim Salatu - Lejletul Kadr te Vitr namaz. Nakon ovih namaza zikrilo se do sabaha. Prepune Sydneyske džamije bile su pretijesne da prime sve klanjače za 27. noć Ramazana,a veliki broj njih klanjao je vani. 

Što se tiče ovogodišnjeg ramazanskog bajrama među Bošnjacima Sydneya on je dočekan ove godine  kao nikada do sada. Obje džamije  bile su pretijesne da prime sve klanjače. I za bajram kao i za 27. noć ramazana veliki broj Bošnjaka klanjao je bajrama namaz u haremima bošnjačkih džamija u Sydneyu.

Posebnu ljepotu ovogodišnjem ramazanu i bajramu u bošnjačkoj islamskoj zajednici u Sydneyu svojim vazovima i obraćanjima dao je ovogodišnji Sejjar vaiz Prof Dr Šefik ef Kurdić.

Dr Kurdić bio je ovogodišnji gost Mešihata bošnjačkih islamskih zajednica u Australiji. Dr Kurdić u toku ramazana obišao je sve bošnjačke islamske zajednice u Australiji (Adelaide, Melbourne, Brisbane), a zadnju sedmicu ramazana kao i bajram Dr Kurdić  proveo je u Sydneyu. 

Pored vjerskih i humanitarnih aktivnosti koje su spomenute treba svakako istaknuti i kulturno - zabavne i sportske događaje koje svake godine organizuje islamska zajednica  u Sydneyu. 

Tradicionalno bajramsko sijelo održano je u subotu 03/09/2011 godine u bošnjačkom kulturnom centru u Lepingtonu. Iako je  centar izuzetno veliki na bajramskom sijelu tražila se stolica više. Između 700 i 800 Bošnjaka došli su da zajedno obilježe bajram. 

Pored Bošnjaka na ovogodišnjem Bajramskom posijelu bilo je nekoliko vrlo značajnih ličnosti iz političkog, kulturnog i vjerskog života Australije. Treba svakako spomenuti prisustvo Gospodina Davida Klarka. Inace gosp. Klark je predstavnik Liberalne partije i član parlamenta u državi Novi Južni Wels te parlamentarni sekretar za pravdu u današnjoj vladi države Novi Južni Wels. 

U svome nadahnutom govoru gosp. Klark je pored bajramske čestitke Bošnjacima Sydneya spomenuo još i to da je jako radostan što je ove godine došlo do hapšenja najvećeg ratnog zločinca na tlu Evrope poslije drugog svjetskog rata generala R. Mladića koji se u zatvoru pridružio svome političkom lideru i naredbodavcu zločina u BiH Radovanu Karadžiću. 

I ove kao i ranijih godina islamska zajednica na bajramskom sijelu obezbijedila je bajramske paketiće za najmlađe. Sve bajramske pakete za djecu i ove kao i ranijih godina donirao je Ibrahim Kotorić sa svojom suprugom Fikretom. 

Ono što još želimo spomenuti ovom prilikom a desilo se na ovogodišnjem bajramskom posijelu jeste lijepi gest odbora islamske zajednice koji je na bajramskom sijelu dodijelio skromna priznanja za njihov veliki doprinos razvoju islamske zajednice u Sydneyu. Ovogodišnje priznanje odbor je dodijelio Azimu Ćampari i Esadu Ćatiću. Ova dva vrijedna Bošnjaka skoro 40 godina rade i daju veliki doprinos razvoju islamske zajednice. 

Bajramski teferič i bajramski turnir u malom nogometu i ove godine islamska zajednica organizovala je zajedno sa nogometnim klubom Gazije - Sydney. 

Ovogodišnji bajramski teferič i turnir održan je u nedjelju 11. septembra 2011. godine na vakufskom imanju islamske zajednice na adresi 155 Jersy Rd. Bringelly. Na turniru je uzelo učešće 3 ekipe i bilo je lijepo gledati mlade Bošnjake kako se fer i sportski  nadigravaju. Pored odraslih učesnika na turniru treba spomenuti i nekoliko ekipa mladih koji su zajedno sa svojim trenerom gosp. Ahmetom Duranovićem došli i uzeli učešće na ovogodišnjem bajramskom turniru. 

Da sve bude u redu na turniru pobrinuli su se ljudi iz izvrsnog odbora zajedno sa predsjednikom Gazija gosp. Safetom Alispahićem. 

Na kraju sve ove aktivnosti ne bi se mogle ovako uspješno održati bez vrijednih članova odbora islamske zajednice  čija imena želimo spomenuti ovom prilikom: 

Predsjednik islamske zajednice Zijad Tuzlić, sekretar Murat Ljukovac, blagajnik Esad Ćatić te članovi odbora, Enes Topalović, Mutevelija Smithfield džamije Novalija Hodžić, te članovi zajednice, Ahmet Bekrić, Ekrem Sušić, Nermin Tuzlić, Bajro Supuk, Zuko Nermin, Mirsada Tuzlić i mnogi drugi vrijedni članovi naše zajednice. 

PRESS SLUŽBA IZ U SYDNEYU

  • slika01slika01