A+ A A-

Otvoren novi mesdžid u Slavonskome Brodu

U nazočnosti brojnih vjerskih, društveno-političkih i građanskih uglednika, u Slavonskom Brodu svečano je otvoren, u subotu 24. rujna 2011., novi mesdžid u samom središtu grada, u Zajčevoj 1. U povodu svečanog otvorenja Islamska zajednica Slavonskoga Broda, koja je slavila 20. obljetnicu svoga utemeljenja, pripremila je dragim gostima iz cijele Hrvatske, iz Bosne i Hercegovine i Makedonije - a čini mi se da sam vidio nekoliko muslimana iz Slovenije, Crne Gore, Sandžaka i Kosova - prigodan program koji je održan u brodskoj Kazališnoj-koncertnoj dvorani „Ivana Brlić Mažuranić".

Gledalište u Kazališnoj-koncertnoj dvorani „Ivana Brlić Mažuranić" bilo je poprilično ispunjeno. Na slici, s desna: muftija Ševko ef. Omerbašić, zamjenik muftijin dr. Aziz ef. Hasanović i dragi gost iz Banjaluke, muftija Edhem Čamdžić.

Otvaranje mesdžida počastio je svojom nazočnošću i župan Brodsko-Posavske županije, dr. Danijel Marušić (sjajan govor!), na slici u društvu svojih brodskih islamskih domaćina dr. Ferida Latića, predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Slavonski brod, i Husreta ef. Hasanovića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Slavonski Brod, koji su si doista dali mnogo truda da se svi gosti u njihovom Brodu osjećaju kao u vlastitom brodu.

Grad Slavonski Brod zastupala je zamjenika gradonačelnika za društvene djelatnosti, šarmantna gospoĎa Ilijana Vrbat Pejić koju na slici vidimo u srdačnom razgovoru sa zastupnikom u Hrvatskom saboru, dr. Šemsom Tankovićem.

Meni su ovakvim svečanostima najdraže ahmedije, jer njihova čistoća na najbolji mogući način označava čistoću vjere, a njihova bjelina odražava svježinu i miris ružičnjaka ispunjenog radosnom igrom bijelih ruža.

Rekosmo da su su na otvaranju bili brojni uglednici. Ovdje u prvom planu vidimo, s lijeva, Mirsada Srebrenikovića, pomoćnika muftije, dr. Gzima Redžepija, predsjednika Medžlisa islamske zajednice Zagreba, Dževdeta Tinjića, člana našeg Mešihata, i Mevludina Arslanija, direktora Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića.

dzamija-slavonski-brod

Program je doista bio izvrstan i vrlo brižljivo rasporeĎen. Kroz program su nas vješto vodili otac i sin, Amir i Amar Bukvić, izvrsni glumci, a Amir je sjajan dramski pisac i romanopisac. Nakon himne "Lijepa naša domovino", Hajrudin ef. Mujkanović, glavni riječki imam, proučio je dio sure Et-Tevbe, pokazavši pravo majstorstvo učača Kur'ana. Valja reći da je Amir Bukvić napisao scenarij vrlo mudro. Naime, uobičajilo se da se govornici svrstavaju u prvi dio programa, što često djeluje vrlo dosadno i monotono. Amir je govornike rasporedio kao dio programa, pa su tako njihovi pozdravni govori bili zapravo osmišljene točke programa. Pjesme, ilahije, dokumentarni film o islamu i muslimanima Slavonskoga Broda, riječi dr. Ferida Latića, Husreta ef. Hasanovića, župana dr. Danijela Marušića, dogradonačelnice Ilijane Vrbat Pejić, Idrisa ef. Bešića, velečasnog Andrije Đakovića, izaslanika Slavonsko-brodskog dekanata, muftije Edhema ef. Čamdžića i našeg muftije Ševka ef. Omerbašića, izmenjivali su se s recitalima poezije i ilahijama nenadmašnih Arabeski, da bi sve kulminiralo na kraju učenjem dova dr. Aziza ef. Hasanovića. U takvom programu svi su pozdravni govori djelovali kao sastavni dio svečane priredbe, tim više što su se govornici gotovo natjecali u govorništvu, pa su svi zasluženo bivali pozdravljeni srdačnim pljeskom zahvalne publike.

Dakako, naše su Arabeske činile svojim pjevanjem takvo ozračje ljepote i duha, da su mi iz oka znale izmamiti koju suzu radosti što imamo tako vrstan sastav pjevačica ilahija kojima doista nema premca u svijetu.

Na kraju priredbe, opet smo se našli svi u vjeri, u dovi koju je nadahnuto proučio dr. Aziz ef. Hasanović

Ne znam kako vi proživljavati zajedničku dovu, taj trenutak kad na otvorenim dlanovima nudimo Alahu Dobrom svoje srce i dušu, ali mene uvijek prožme osjećaj golemog zadovoljstva, a kad sam jako zadovoljan, odmah mi iz oka kane neka suza radosnica i skotrlja se na otvorene dlanove, pa mi se čini kao da uzimam novi abdest vlastitim suzama sreće. Vidite Arabeske koje su svu svoju čistoću izložile na toplim djevojačkim dlanovima; vidite dolje na fotografiji cijelu dvoranu u kojoj svi mi, svatko na svoj način, nudimo otvorene dlanove Dragome Bogu, otvorene dlanove pune dragulja duše.

A onda smo se svi našli dvjestotinjak metara dalje, u Zajčevoj 1, u novom mesdžidu. Trebalo je predati novi brodski mesdžid u ruke vjernika, jer je i ovaj Božji kutak slobode i izgraĎen zato da budemo slobodni. I u sebi kao sljedbenicima Božje riječi, i u okrilju božanske ljubavi, koji nam je dobrodušno podario sve savjete, predočujući nam kamo sve možemo dospjeti ako se ne budemo pridržavali njegovih savjeta, ako se budemo predavali jednokratnim zadovoljstvima što nam ih u izobilju nudi iblis, vrag jedan!

Kod nas muslimana običaj je da se ključevi novoga mesdžida predaju u ruke Muftije, odnosno najvišeg vjerskog uglednika, a onda on odredi kome će predati ključ i tko će otvoriti mesdžid. Naš muftija, Ševko ef. Omerbašić, nesumnjivo naš najviši vjerski uglednik, i 'vako i 'nako, imao je lagahan zadatak i vrlo se brzo odlučio da ključ preda u ruke prave dame, Nevresi-hanumi Mujkić koja je zajedno sa svojim rahmetli čovjekom, kao obitelj, odavno stekli poštovanje uglednih vakifa.

A onda smo svi pohrlili u novi brodski mesdžid da bismo iskazali tihu zahvalnost svima onima koji su pripomogli da naši brodski muslimani dobiju ovako komforan vjerski objekt.

Doduše, ni jedan vjerski objekt nije dovoljno komforan kad je riječ o svečanim otvaranjima, jer smo vrlo brzo ispunili sve prostorije u zajedničkoj molitvi Alahu, Milostivom Dobročinitelju i Darovatelju svih Dobrota, koji nam je podario sreću da prisustvujemo Danu Dobrote, a Dan Dobrote je svako otvaranje Božje kuće.

Mesdžid u Slavonskom Brodu nije velik, ali dovoljno velik za sve one koji svoj život grade na temeljima ljudskosti, dakle Božjega nauka.

Kemal Mujičić

  • slika1slika1

(www.islamska-zajednica.hr)