A+ A A-

MRV osudilo učestale napade na vjerske objekte

mrv_logoMeđureligijsko vijeće (MRV) u BiH oštro je jučer (26.09.2011) osudilo sve učestalije napade na vjerske objekte i službenike svih crkava i vjerskih zajednica te neodgovorne opstrukcije i sprječavanje izgradnje, obnove i adaptacije vjerskih objekata širom BiH.

MRV je na jučerašnjoj redovnoj sjednici Skupštine u Sarajevu spomenute napade i incidente osudio bez obzira na namjeru ili poruku koju vinovnici žele ostaviti vjernicima ili određenoj crkvi ili vjerskoj zajednici, saopćeno je iz MRV-a u BiH.

Iz Vijeća podsjećaju da je izgradnja vjerskih objekata uređena Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica te da uz legalne dozvole, na vlastitim lokalitetima, crkve i vjerske zajednice imaju pravo graditi objekte neophodne svakoj crkvi ili vjerskoj zajednici, na cijelom prostoru BiH.

"Apelujemo i tražimo od organa vlasti na cijelom prostoru BiH da se najodgovornije i krajnje ozbiljno posvete sprječavanju i sankcioniranju počinitelja, kojima nisu sveti ni objekti u kojima slavimo Boga, niti objekti koji predstavljaju kulturno, historijsko i tradicionalno nacionalno blago naše zemlje", ističu u MRV-u.

Razmatrajući veoma tešku finansijsku situaciju kancelarije Međureligijskog vijeća u BiH, konstatirano je da Vlada Federacije BiH ima ignorantski odnos prema Vijeću te da još nije ispunila finansijsku obavezu preuzetu potpisivanjem Protokola o saradnji s MRVBiH.

Razmatrane su i redovne aktivnosti Vijeća za period april-septembar ove godine.

Sjednici Skupštine Međureligijskog vijeća BiH, na kojoj su razmatrane redovne aktivnosti za period april-septembar ove godine, prisustvovali su predsjednik Jevrejske opštine Sarajevo Boris Kožemjakin u ime predsjednika vijeća Jakoba Fincija, episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i muftija sarajevski Husejin Smajić.

(FENA)