Promo banner

A+ A A-

Izvedba drame „Gazi Husrev-beg"

kursumlija-medresaDrama "Gazi Husrev-beg" po tekstu Džemaludina Latića i u režiji Gradimira Gojera bit će premijerno izvedena u Zenici 3. novembra, a potom u Sarajevu 5. novembra, kazano je na konferenciji za novinare koja je održana 26. septembra 2011. godine u Sarajevu.

Muftija travnički mr. Nusret Abdibegović, koji je i predsjednik Organizacionog odbora Ajvatovice u svojstvu producenta ovog projekta kazao je da se ovom dramom daje spomen ličnosti Gazi Husrev-bega.

Muftija travnički izrazio je nadu da će se za mjesec dana realizirati sve kako je i zamišljeno, "tako da Gazi Husrev-beg bude postavljen u onom svjetlu duhovnom, kulturološkom, u onom što do sada nije bio a to je - dramski pristup. Vjerujem da će drama za nas biti vrlo značajna i važna i da će pobuditi veliki interes." Istakao je da je producent ovom poslu pristupio vrlo savjesno i odgovorno, te naglasio da su željeli „da ukažemo da Bosna ima svoje ljude, da ima i povijest i sadašnjost. Čini mi se i da je tekst koji je napisan vrijedan posebno baš iz toga."

Nusret ef. Abdibegović zahvalio se svima koji sudjeluju u ovom projektu, te podsjetio da nisu mogli promovirati ovaj projekt za 500. Ajvatovicu zbog nedostatka sredstava. Projekat su među prvima podržali dr. Haris Silajdžić, gradonačelnik Sarajeva dr. Alija Behmen, općine Centar, Stari Grad i Ilijaš, a kao prijatelje ove drame muftija je naveo Gazi Husrev-begovu medresu i ljude koji su u projektu. Kao producenti, muftija je izrazio veliko zadovoljstvo što imaju koproducente u Bosanskom narodnom pozorištu iz Zenice i što je prijatelj projekta i Narodno pozorište Sarajevo.

Režiser Gradimir Gojer ocijenio je da je Latićev tekst pisan u maniru šekspirijanskih djela i da će u drami uloge ostvariti glumci iz cijele Bosne i Hercegovine. Gojer je, govoreći o kvalitetu teksta, citirao poznatu glumicu Kaću Dorić, koja je slučajno pročitala tekst i kazala da je to najbolji bh. tekst koji je ona u 50 godina svog bavljenja teatrom pročitala.

Autor teksta Džemaludin Latić istaknuo je da je ova drama pokušaj oduživanja čovjeku kojem se i ne može odužiti za sve što je učinio za Sarajevo, ali i za BiH. On također kaže da njegova drama nije samo priča o tragediji jednog čovjeka, nego i drama o sudbini Bosne i Hercegovine.

Scenografkinja Marijela Margita Hašimbegović rekla je da je riječ o izuzetno lijepom i inspirativnom tekstu, a pohvale tekstu i zadovoljstvo što ima priliku raditi na ovom projektu izrekla je i kostimografkinja Vanja Popović.

Uloge u drami između ostalih tumače: Aldin Omerović, Alija Aljović, Slaven Vidak, Haris Burina, Mirsad Tuka, Siniša Vidović, Muharem Osmić, Faketa Salihbegović, Hazim Begagić, Damir Kustura, Dušan Bugarin, Lana Zablocki. Predstava će biti igrana i u zatvorenom i na otvorenom prostoru.