A+ A A-

Počeo seminar o vakufu i humanitarnom radu

Petodnevni trening seminar o vakufima i humanitarnom radu u organizaciji Vakufske direkcije i Generalnog komiteta vakufa Kuvajta, nakon svečanog otvaranja, počeo je sa radom. Seminar „Vakuf i humanitarno-volonterski rad" se održava u Sarajevu i trajat će do 30. septembra 2011. godine.

Direktor Vakufske direkcije hafiz Senaid Zajimović kazao je da je organiziranje seminara nastavak uspješne saradnje Vakufske direkcije i Generalnog komiteta vakufa Kuvajta koja je i do sada pokazala zavidne rezultate. Zajimović je ukazao na bogato iskustvo Kuvajta u razvoju vakufa te naglasio da Kuvajt preuzima inicijativu u islamskom svijetu kada je u pitanju unapređenje i afirmacija vakufa i stavljanja vakufske imovine u općekorisne svrhe.

sv-vd-2011-1

Otvarajući seminar Muhamed el-Dželahem, zamjenik generalnog sekretara Generalnog komiteta za vakufe Kuvajta, naglasio je da su vakufi tokom muslimanske povijesti imali izuzetnu društvenu ulogu i služili različitim slojevima muslimanskih zajednica, međutim stagnacijom muslimanskih društava došlo je do umrtvljavanja i propadanja vakufa. Prema njegovim riječima, cilj Kuvajta je oživljavanje te zaboravljene uloge vakufa, stavljanje vakufa u funkciju prosperiteta i humanitarnih ciljeva. Muhamed Dželahem je istako potrebu razvoja novih vidova vakufa, posebno ističući volonterski rad, na način da pojedinci uvakufe dio svoga vremena tako što će ga staviti na raspolaganje za opću korist.

Ambasador Kuvajta u Bosni i Hercegovini Muhamed el-Halef iskazao je zadovoljstvo saradnjom Vakufske direkcije i Generalnog komiteta vakufa Kuvajta i naglasio spremnost kuvajtskih institucija za proširenjem saradnje sa Bosnom i Hercegovinom.

sv-vd-2011-2

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić ukazao je na važnost saradnje Islamske zajednice i institucija u Kuvajtu i istakao da je Kuvajt i Sekretarijat vakufa Kuvajta pružio ruku saradnje prema Vakufskoj direkciji i Islamskoj zajednici. Reisu-l-ulema je posebno naglasio važnost razmjene iskustava u radu vakufskih tijela i upravljanja vakufskom imovinom i apelirao na učesnike seminara da se podrobno upoznaju sa iskustvima Kuvajta i što je moguće više budu konkretni u delegiranju tema i pitanja o kojima će se raspravljati.

Reisu-l-ulema je još jednom podsjetio na obavezu države Bosne i Hercegovine da vrati oduzetu vakufsku imovinu i kazao da Islamska zajednica neće odustati od zahtjeva za povrat vakufske imovine.

sv-vd-2011-3

Nakon svečanog otvaranja seminara, Muhamed el-Dželahem je uručio reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću i ambasadoru Kuvajta u BiH Muhamedu Halafu prigodni dar, kao znak zahvalnosti na njihovom doprinosu u razvoju saradnje između Kuvajta i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U nastavku seminara 26 učesnika iz raznih organizacionih jedinica Islamske zajednice u BiH, kao i izvan IZ, koji se u okviru svojih poslova bave vakufima i humanitarnim radom, imat će priliku čuti predavanja i prezentacije o savremenim dostignućima u razvoju vakufa u Kuvajtu, zakonskim i šerijatskim okvirima, inovacijama i redefiniranju funkcije vakufa i savremenim trendovima na ovom polju. Osnovni cilj seminara je unaprjeđenje znanja iz oblasti vakufa i humanitarnog rada općenito, a predavači na seminaru su vrhunski treneri iz oblasti menadžmenta vakufa i humanitarnog rada.