A+ A A-

Međureligijska omladinska konferencija "Zajedno u Tuzli"

Medžlis Islamske zajednice Tuzla u petak, 23. septembra 2011. godine bio je domaćin bosansko-britanske međureligijske omladinske konferencije "Zajedno u Tuzli" koja se održava od 19. do 25. septembra tekuće godine. Učesnici konferencije su mladi iz Velike Britanije koji dolaze iz tri različite crkve iz Londona, mladi iz Karimia centra iz Nottinghama kao i mladi koji su predstavnici tri vjerske zajednice u Tuzli.

konferencija-zajednoutuzli_2

Ova međureligijska konferencija je koncipiran tako da je svaki dan jedna od vjerskih zajednica u Tuzli domaćin i organizator aktivnosti tog dana. Medžlis Islamske zajednice u Tuzli je u okviru svojih planiranih aktivnosti ove konferencije, između ostalog, upriličio posjetu nekoliko džamija i Behram-begovoj medresi. Naime, u prijepodnevnim satima učesnici konferencije su posjetili Čaršijsku džamiju u centru grada gdje su se sreli sa imamom te džamije Muhamed-ef. Lugavićem te su proveli neko vrijeme u ugodnom razgovoru o samoj džamiji ali i životu muslimana u Tuzli i Bosni Hercegvoini. Potom su se zaputili u prelijepu Mejdansku džamiju gdje su osim posjete džamiji imali priliku da se druže sa članovima Omladisnkog kruga. A onda su se učesnici međureligijske konferencije "Zajedno u Tuzli" uputili ka Behram-begovoj medresi. Tamo su se sreli sa učenicima, profesorima i rukovodstvom škole. Učenici medrese su govorili o školi koju pohađaju, načinu života u ovoj obrazovonoj ustanovi i njihovim obavezama a potom je uslijedila ugodna diskusija  sa gostima iz Velike Britanije. Učesnici konferencije su se sreli i sa profesorima Behram-begove medrese u Tuzli te su svi zajedno prisustvovali džuma namazu.

konferencija-zajednoutuzli_1

Svoju posjetu dalje učesnici su nastavili odlaskom u jednu od najvećih džamija u Bosni i Hercegovini, džamiju princa Abdulaha. U večernjim satima upriličena je prezentacija rada Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Gosti iz Velike Britanije imali su prilku da saznaju šta je do sada urađeno u okviru Asocijacije ali i koji su to projekti na kojima će rukovodstvo Asocijacije raditi u narednom periodu.  Potom je upriličen susret glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Tuzla dr. Amir-ef. Karića sa učesnicima konferencije. Bila je ovo prilika da gosti iz Velike Britanije porazgovaraju sa glavnim imamom našeg Medžlisa o radu Medžlisa ali i nekim drugim temama koje se tiču mladih ali i generalno muslimana sa područja koji pripadu Medžlisu Tuzla.

konferencija-zajednoutuzli_19

Učesnici omladinske međureligijske konferencije "Zajedno u Tuzli" tokom održavanja konferencije govorili su o potekoćama sa kojima se susreću mladi kako ovdje tako i u Velikoj Britaniji. Također, u toku protekle sedmice bilo je riječi i o nekih aktivnostima koje će se realizirati u narednom period tako da je ova konferencija tek prvi korak u nizu onih koje će  mladi iz Velike Britanije i Tuzle napraviti na putu njihovog prijateljstva koje je sklopljeno u našem gradu.

 

ELMEDINA OSMIĆ