A+ A A-

U povodu 300 brojeva „Saffa“

Saffov se glas uvijek daleko čuo

Piše: Semir Imamović
Prvi broj Saffa izašao je 1.decembra poratne 1996.godine. U svom prvom uvodniku, tadašnji urednik Saffa, Nedim Dedić je napisao. „ Ovo novorođenče se rodilo u buđenju sveopšte sahve koja je zahvatila i ova područja i to nakon nevjerovatnih i monstruoznih zlodjela koja su nam nanijeli naši neprijatelji. A njihov prvi i posljednji cilj je presuda nad islamom u Bosni, koja se priprema, te čupanju islamskog stabla sa Balkana i cijele Evrope. „ Oni žele da utrnu Allahovo svjetlo ustima svojim, a Allah će učiniti da svjetla Njegova uvijek bude, makar krivo bilo nevjernicima." ( Es - Saff, 8.) Mi smo islamska omladina koja se pridržava svoje vjere, koja se ne stidi svoga imena i svojih ideala, privrženi smo svojoj domovini i predstavljamo njezinu izvornu snagu koja će se suprostaviti ovim napadima čiji su ciljevi uništavanje naših svetinja a i našeg prisustva uopšte".

Zahvaljujući Svevišnjem Allahu dočekali smo dan objavljivanja 300.broja Saffa. Ovo je veliki jubilej za sve ljubitelje Saffa, naročito ako uzmemo u obzir u kakvim okolnostima je Saff proteklih godina radio i, hvala Allahu, opstao.

broj300

Već sa prvim brojem, zauzimajući svoje mjesto na bosanskohercegovačkoj medijskoj sceni, Saff je privukao pažnju domaće javnosti. Svojim originalnim konceptom (Saff je jedini medij u Bosni i Hercegovini i regiji koji na jednom mjesto, na 68 stranica, jednaku pažnju posvećuje društveno - političkim, vjerskim, kulturnim, naučnim i drugim temama), dosljednim i beskompromisnim pristupom u odabiru i obrađivanju tema Saff je obogatio medijsku scenu Bosne i Hercegovine. Saffova ustrajnost na dosljednoj i iskrenoj zaštiti interesa naše domovine, našeg naroda i islama prepoznata je od strane građana Bosne i Hercegovine, svih onih koji u svom srcu imaju iskrenu ljubav prema islamu, BiH i Bošnjacima. Saff danas uživa povjerenje brojnih čitalaca u Bosni i Hercegovini i svijetu.

U proteklih 299 brojeva Saff je vodio brojne medijske bitke. U tim bitkama često smo izlazili kao pobjednici, uspijevajući razotkriti i spriječiti brojne otvorene i skrivene napade na Bošnjake muslimane i islam. Naša odlučnost da se bavimo temama kojima se drugi ne smiju ili ne žele baviti a važne su zbog zaštite interesa naše države, naroda i vjere, imalo je za posljedicu da je Saff ušao u samu žižu interesa domaće javnosti. Danas je svima jasno da se Saffov glas uvijek daleko čuo (Kada je Barack Obama pobijedio na izborima za predsjednika SAD, Saff je na naslovnici objavio pitanje Baracku Obami: „Husseine, hoće li i tvoja Amerika ubijati muslimane"? Dva mjeseca kasnije, uticajni američki dnevni list „ The New York Times" je u svom izdanju od 26. decembra 2008.godine objavio reportažu o Bosni i Hercegovini i u sklopu te reportaže prenijeli su spomenuto Saffovo pitanje sa naslovnice Baracku Obami. Ovako je to napisao novinar „ The New York Timesa". „ Petak je i dok nekoliko hiljada vjernika ulazi u impozantnu džamiju Kralja Fahda, jedan mladić sjedi ispred i prodaje popularni muslimanski časopis sa naslovnicom na kojoj je novoizabrani predsjednik SAD-a Barack Obama. "Husseine, hoće li tvoja Amerika ubijati Muslimane?" pita se u naslovu, uz korištenje Obaminog srednjeg imena".)

Svaki uspjeh prate velika iskušenja. I Saff, odnosno Saffovci su u ovih 14 godina i 10 mjeseci, koliko postoji i radi naš magazin, prošli kroz brojna iskušenja. Mi uposlenici Saffa često smo bili izloženi raznim pritiscima, prijetnjama i brojnim drugim vidovima iskušenja. Neprijatelji islama i muslimana često su nas proglašavli islamskim fundementalistima dok su nas pojedini muslimani proglašavali nevjernicima, tj. otpadnicima od islama. Neprijateljima islama i muslimana ne odgovara to što uspješno razotkrivamo njihove prljave namjere i djela prema našoj domovini, narodu i vjeri, a pojedinim muslimanima ne odgovara to što otvoreno pišemo o njihovim štetnim i opasnim djelovanjima i uvjerenjima.

Sva preživljena iskušenja već smo zaboravili, radujemo se 300.broju Saffa, jer to je najbolja potvrda da smo bili na pravom putu i da smo imali zbog čega trpiti i dobro i zlo. Također, radujemo se što ćemo imati priliku da ovim putem nastavimo dalje, do sljedećeg sličnog jubileja. I u narednih 300 brojeva Saffa naš moto će biti govoriti istinu pa makar ona bila gorka i nepristrasnost bilo kojoj strani i pojedincu; molimo Allaha dž.š. da budemo i ostanemo ovakvi i molimo Ga subhanehu ve tela da prihvati naše ruke vam pružamo sa dobrotom da bismo zajedno istrajali na Njegovovom putu. Amin!

(P.S. Obzirom da magazin Saff sve više pokazuje izrazitu ozbiljnost i odgovornost, razumijevanje konteksta u kojem se nalazi, prepoznaje i njeguje važnost zajedništva u vjeri i domovini i duh jedinstva zajedničkih  institucija i vrijednosti, a u želji da Saff nastavi s još jačim i odlučnijim profiliranjem u smjeru afirmacije i očuvanja vrijednosti islama i muslimana, promocije nacionalnog identiteta Bošnjaka, patriotske i državotvorne svijesti i ljubavi prema našoj domovini Bosni i Hercegovini, kao državnom okviru u kojem će puninu svoga identiteta uživati svi njeni narodi i građani gradeći u njoj mjesto zajedničkog ugodnog življenja i prosperiteta, uredništvo portala www.rijaset.ba čestita redakciji magazina Saff značajan jubilej, izdavanje 300 brojeva magazina.)