Promo banner

A+ A A-

Ugrožavanje islamskih obreda u Banja Luci

sefer-begova-dzamija

Sefer-begova džamija u Banja Luci ponovo je bila meta napada tokom klanjanja akšam namaza.

Napad na Sefer-begovu džamiju desio se 15. 09. 2011 u 19 sati i 20 minuta u vrijeme kada su vjernici klanjali akšam namaz. Prema kazivanju vjernika, dok su klanjali akšamski farz pod prozor džamije bačena je neka vrsta eksplozivne naprave koja je izazvala jaku detonaciju, ali nije bilo drugih vidljivih tragova.

Muslimani u Banja Luci i džematlije Sefer-begove džamije su zabrinuti napadima na ovu džamiju, jer je ovo bio drugi napad u istoj sedmici.

Naime,   09. 09. 2011. godine, u 21 sat i 5 minuta dok su vjernici bili u džamiji i klanjali jaciju kamenovana je Sefer-begova džamija u Banja Luci. Obzirom da su na prozore džamije postavljene zaštitne mreže, prilikom kamenovanja nije došlo do razbijanja stakala, iako je jedan broj kamenica pogodio u mreže.

Sefer-begova džamija u Banja Luci i ranije je bila više puta meta napada vandala, dok su njene džematlije bile izložene verbalnim uvredama i prijetnjama. Dodatno zabrinjava činjenica da se napadi dešavaju tokom obavljanja namaza, što ukazuje na nove vidove napada i zastrašivanja muslimana u Banja Luci i mržnji prema islamu i islamskim obredima. Mržnja prema islamskim obredima i fizički napadi na vjernike i objekte Islamske zajednice je više od islamofobije i predstavlja vrlo oubiljnu prijetnju i opasnost što podriva temeljne međunarodne vrijednosti i standarde kojima se garantiraju temeljna vjerska prava i slobode.

Pravo na obavljanje vjerskih obreda je zakonom zaštićeno pravo u svim demokratskim državama. Napadi kojima su izloženi muslimani tokom obavljanja vjerskih obreda, Banja Luku stavljaju na sami vrh liste evropskih područja u kojima muslimani sa strahom za vlastiti život obavljaju vjerske obrede.