A+ A A-

Međunarodna konferencija „Zajedno u Tuzli"

U Tuzli će u periodu od 19.-25.09.2011. godine biti održana konferencija za mlade međunarodnog karaktera pod nazivom „Zajedno u Tuzli". Učesnici na ovoj konferenciji bit će mladi iz Velike Britanije i mladi iz tri vjerske zajednice u Tuzli: Islamske,  Katoličke i Pravoslavne vjerske zajednice. Organizatori konferencije su tri vjerske zajednice iz Tuzle i NVO Sana kao i vjerske zajednice iz Velike Britanije čiji predstavnici učestvuju na konferenciji.

„Cilj konferencije je da se mladi druže, razgovaraju, diskutuju, posjete razna mjesta, podijele svoje iskustva i nauče nešto novo. Koncept  konferencije je takav da svaka vjerska zajednica u Tuzli ima jedan dan koji će oni sami organizirati. Ono što je Islamska zajednica u Tuzli planirala organizirati u okviru svog dana jeste posjeta Medresi, zatim ćemo posjetiti nekoliko džamija u Tuzli a mladi će se sresti i sa predstavnicima Omladinskog kruga MIZ Tuzla i predstavnicama Asocijacije žena MIZ Tuzla.  Nadamo se da će ova konferencija proteći u najboljem redu te da će svi učesnici ponijeti lijepa iskustva i sjećanja iz našeg grada."- kaže Elmedina Osmić, koordinatorica projekta ispred Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Na konferenciji će učešće iz Velike Britanije uzeti 13 osoba, neki od njih su volonteri, studenti, te  osobe koje rade sa mladima u Metodističkoj crkvi i vijeću grada Nottinghama na polju pitanja mladih. U okviru konferencije planirana je posjeta Srebrenici, CROPS-u u Smolući, Manastiru u Kraljevoj Sutjesci a učesnike konferencije primit će i načelnik Tuzle,  Jasmin Imamović. 

Amina Đulović

(www.bir.ba)