Promo banner

A+ A A-

41. godišnjica „Preporoda"

preporod-logoNa jučerašnji dan (15. septembra 1970. godine) prije 41 godinu, iz štampe je izašao prvi broj lista „Preporod". Prvi broj štampan je u 10.000  primjeraka.

Prošle godine je nizom događaja obilježeno  40  godina od izlaska iz štampe Preporpda,lista koji je uspio zadržati kontinuitet u izlaženju. Prof. dr. Enes Karić o ulozi lista  Preporod, ističe: „Sa `Preporodovih` stranica su bosanskohercegovački imami, profesori i učenici Gazi Husrev-begove medrese, kao i spram islama otvorena muslimanska inteligencija, zaimali i usvojili osoben jezik, rekao bih, ovdašnjim zavičajem obilježen islamski jezik, i stekli svoju vlastitu islamsku artikulaciju naše vjerske i društvene stvarnosti. Husein Đozo, Hilmo Neimarlija, Aziz Kadribegović, Mehmedalija Hadžić, Ismet Veladžić, te doista brojna plejada urednika i saradnika, koja je došla domalo kasnije, kao što su dr Ahmed Smajlović, dr Jusuf Ramić i mnogi drugi, imala je svoje najšire a veoma prisno zajedništvo u jeziku ovdašnjeg artikuliranog islama, u diskursu koji je oblikovala spomenuta generacija i koji je intelektualno oblikovao tu generaciju.

Članovima redakcije, saradnicima i čitaocima redakcije upućujemo iskrene čestitke. Od jučer je na kioscima širom BiH, te putem distribucije novi „rođendanski"  broj  Preporoda je među vjernim čitaocima.

(www.bir.ba)