A+ A A-

Ramazansko-bajramske aktivnosti u Bosanskoj Dubici

Na području Medžlisa IZ-e Bosanska Dubica teravih namaz se klanjao na pet mjesta. Klanjan je u Gradskoj, Puhalskoj, Čaršijskoj džamiji, te u  džamiji u Polju i privatnoj kući u naselju Jošik. Pored aktivnih imama ove godine teravih imami bili su studenti Anel Zahirović i Fikret Delić obojica iz Bos. Dubice. 17. noć obilježena je u Puhalskoj džamiji prigodnim mevludskim programom, a predavanje je održao gl. imam Safet ef. Beganović.

Bedranski iftar po tradiciji pripremio je mutevelija Samir Krivdić u Čaršijskoj džamiji na kojoj je bilo prisutno preko stotinu džematlija kojima se obratio banjalučki muftija prof. Edhem ef. Čamdžić.  Pored ovog Ramazan je obilovao zajedničkim iftarima koji su priređivali džematlije kako u privatnim kućama tako i u dvorištima pomenutih džamija.

Ove godine medžlis je sakupio više za oko 1000 KM sadekatul-fitara i zekata nego je to bilo prošle godine, a posebne zasluge pripadaju imamima i studentima. Također vrijedno je spomenuti i džematlijku Raković Rasimu kojoj su pojedine džematlije nosile zekat i vitre, a ona  je sve to usmjeravala  na blokove islamske zajednice, što je za svaku pohvalu.

Bajram namaz je klanjan na dva mjesta i džamije su bile ispunjene do posljednjeg mjesta. U Bosanskoj Dubici je tradicija da se najmlađi na Bajram daruju paketićima tako je bilo i ove godine, 150 bajramskih paketića za najmlađe su finansirali Mehmedović Husnija 100 paketića, a ostalo  Hajdarević Smail. Uoči Ramazana i Bajrama medžlis IZ, na čelu sa mladim i čestitim glavnim imamom Safet ef. Beganovićem, je organizirao posjete i podjelio hedije ugroženim, starijim osobama i višečlanim porodicama.

Kako nam reče Safet efendija: „Ove godine posjeta u džamijama je bila značajno veća u odnosu na prošlu godinu, a posebno na mukabelama i teravih namazu.  Takođe je značajno napomenuti da ove godine nismo zabilježili nijedan napad na džamije, jedino je bilo sitnih provokacija prilikom dolaska i odlaska sa teravije".

ram-bos-dub-2011-1

27. noć na dubički način

Lejletul-kadr se u Bosanskoj Dubici se tradicionalno obilježava na specifičan način i to učenjem tespih dove na 990 bobaka, a tako je bilo i ove godine. Nakon teravih namaza džematlije su organizirale šerbe i kolače u haremu Gradske džamije, kako bi se osvježili i pripremili za noćni namaz i tespih dovu.

ram-bos-dub-2011-2

Gradska džamija je  bila pretijesna da primi sve zainteresovane džematlije za noćni namaz.

Povodom ove mubarek noći gl. imam Safet ef. Beganović, govorio je o važnosti noći Kadr i dubičkoj tradiciji tespih dove i naglasio da je treba ljubomorno čuvati, takođe je istakao da se ponosi što je efendija u ovom džematu već 12 godina.

Važno je napomenuti i tradiciju itikafa u Gradskoj džamiji u kojem na zahtjev dubičana može biti samo dubički efendija.

Nijaz Duzan