Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema posjetio Bošnjake u Puli i Rijeci

Posjeta Bošnjacima u Puli

Vrhovni poglavar Islamske zajednice u Bosni Hercegovini, reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić zajedno sa svojom suprugom h. Azrom je, 08.09. i 09.09.2011. godine posjetio Medžlis Islamske zajednice Pula.

Reisu-l-ulemu i njegovu suprugu u Puli su dočekali glavni imam Esad ef. Jukan, imam Omer ef. Omanović, predsjednik Sabora Islamske Zajednice u Republici Hrvatskoj Mirsad Kugić, predsjednik Izvršnog Odbora Medžlisa Pula Atif Softić, član Sabora Abdulah Nesimi, i muallime Sadžida Jukan i Minela Omanović.

reis-p-r-9-2011-1

Posjeta reisu-l-uleme našoj Zajednici je započela odlaskom na Nacionalni park Brijuni.

reis-p-r-9-2011-1

Nakon obilaska Nacionalnog parka Brijuni, reisu-l-ulema je došao u prostorije Medžlisa Pula gdje su ga dočekali i predstavnici Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj  iz Zagreba, pomoćnik predsjednika Mešihata IZ u Hrvatskoj za vjeronaučne, prosvjetne, kulturne i ostale djelatnosti, dr. Aziz ef. Hasanović i član Mešihata Mirza Šabić.

reis-p-r-9-2011-1

Nakon klanjanja jacije namaza, upriličeno je zajedničko druženje reisu-l-uleme i džematlija u dvorištu Medžlisa. Ovom druženju su nazočili i imami iz Istre, Hazim ef. Bećirović iz Labina i Elvedin ef. Posavljak iz Umaga, glavni imam iz Celja (R. Slovenija) Nazif ef. Topuz te umirovljeni imam Sejfulah ef. Hodžić, i Nermin ef. Botonjić iz Pule.

Svi prisutni su se pojedinačno predstavili i upoznali reisu-l-ulemu o životu i radu muslimana u Istri. Ovo ugodno i nezaboravno druženje reisu-l-ulema je završio s porukom da je „zadovoljan i sretan što obnaša funkciju reisu-l-uleme u ovom vremenu i sa ovakvim muslimanima", aludirajući na muslimane Istarskog poluotoka.

reis-p-r-9-2011-4

U petak prije džume namaza reisu-l-ulema je obišao stari dio grada Pule, nakon čega se sastao s čelnim ljudima Istarske županije i grada Pule, gradonačelnikom Borisom Miletićem i pročelnikom Kabineta župana Miodragom Čerinom.

reis-p-r-9-2011-5

Ovu posjetu reisu-l-ulema je okončao klanjanjem džume namaza, gdje je kao hatib pulskim muslimanima prenio džumansku poruku, poruku mira, slobode i dobročinstva kod muslimana.  

reis-p-r-9-2011-6

Esad Jukan

Posjeta Bošnjacima u Rijeci

reis-p-r-9-2011-8

U petak, 09.09.2011.g. Medžlis IZ  i gradilište Islamskog centra u Rijeci, posjetio vrhovni poglavar Rijaseta islamske zajednice u Bosni Hercegovini, reisu-l-ulema, dr. Mustafa ef. Cerić u pratnji svoje supruge Azra hanume te, pomoćnika predsjednika Mešihata IZ u Hrvatskoj za vjeronaučne, prosvjetne, kulturne i ostale djelatnosti, dr. Aziz ef. Hasanović i člna Sabora IZ u Bosni i Hercegovini, Mirze Šabića. Vrhovnog poglavara IZ u Bosni i Hercegovini dočekali su glavni imam riječki, Hajrudin ef. Mujkanović sa predsjednikom MIZ Rijeka, Ekremom Budimlić uz prisustvo riječkih imama i muallima, članova IOM Rijeka i džematlija riječkog Medžlisa.

reis-p-r-9-2011-8

Nakon razgledavanja Islamskog centra i njegovih sadržaja  glavni imam, Hajrudin ef. Mujkanović se još jednom u ime MIZ Rijeka zahvalio reisu-l-ulemi dr. Ceriću na ukazanoj posjeti i brizi za Islamski centar u Rijeci, napomenuvši da je prije nepune dvije godine na ovom istom mjestu bio na kamenu temeljcu kada ništa nije bilo a danas nepune dvije kasnije u islamskom centru koji bi uskoro trebao biti završen.

reis-p-r-9-2011-9

Nakon zahvalnosti glavnog imama, predsjednik MIZ Rijeka, Ekrem Budimlić Reisu-l-ulemi je uručio skromni poklon, sliku Islamskog centra u znak na sjećanje i posjetu Islamskom centru Rijeka. Njegovoj supruzi Azra hanumi, u ime Vijeća žena MIZ Rijeka cvijeće je uručila, članica Sabora IZ u Hrvatskoj, Sabina Pitarević a sliku islamskog centra također Azri hanumi uručila je dugogodišnja muallima MIZ Rijeka, Besima hanuma Đikić.

reis-p-r-9-2011-9

Poslije svog kratkog odmora u Puli iskoristio je kako bi se i sam, kako kaže, svojim očima uvjerio u ono o čemu je još kao zagrebački imam imao prilike samo slušati ili zamišljati prije dvije godine kada je nazočio svečanom polaganju temeljnog kamena budućeg riječkog Islamskog centra. Vidno zadovoljan viđenim radovima koji neprekidno traju 17 mjeseci, reis Cerić je naglasio kako su za gradnju riječke džamije najzaslužniji njihovi prijatelji iz Katara te je pritom čestitao Medžlisu riječke Islamske zajednice, kao investitoru, na čelu s glavnim imamom Hajrudinom ef. Mujkanovićem i predsjednikom MIZ Rijeka, h. Ekremom Budimlić. 

reis-p-r-9-2011-9

Nakon zakuske i uručenja poklona prisutnima se obratio reisu-l-ulema dr. Cerić, "Jako sam sretan što ste doživjeli da imate svoju džamiju u kojoj će dovoljno prostora imati i vaša djeca, a njome imate i što pokazati svojim susjedima. Ovakve džamije u svijetu nema, pa je svakako najljepša u cijeloj regiji, čak i ljepša od zagrebačke. Grad Rijeka može biti ponosan na ovu građevinu, koja je model moderne džamije sa svim pratećim sadržajima, kakve se sada grade i u BiH. Ovo je džamija sviju nas, a posebno vas koji ovdje živite i koji ćete je najviše koristiti. To će biti najbolja reklama za suživot ovdašnjih ljudi s muslimanima. Nadam se da će za cijeli primorsko-goranski kraj ova džamija koristiti i u privlačenju onih koji mogu pomoći razvoju turizma i brodogradnje."

reis-p-r-9-2011-9

Reisu-l-ulema, dr. Cerić se u svom obraćanju dotakao i aktualnih dešavanja posebno u muslimanskom svijetu te još jednom čestitao riječkim muslimanima na dugogodišnjem trudu koji se na kraju evo i isplatio, moleći ih da riječku džamiju krase džematlije koji će u nju rado i s ponosom dolaziti. Nakon jednosatnog boravka u Islamskom centru, zajednički je obavljena ikindija-namaz nakon čega je uvaženi reis efendija otišao u Zagreb a potom avionom za Sarajevo.

reis-p-r-9-2011-9

Reisu-l-ulema u obilasku Islamskog centra Rijeka

reis-p-r-9-2011-9

Hajrudin Mujkanović