Promo banner

A+ A A-

Muftija Grabus na Strateškom forumu „Bled 2011"

U okviru strateškog foruma na Bledu predsjednik Republike Dr. Danilo Türk organizirao je diskusiju 9.9.2011. godine, o izvještaju Živjeti zajedno - povezivanje različitosti i slobode u 21. stoljeću. Izvještaj je u ime vijeća Evrope pripremila grupa eminentnih osoba među kojima su: Joseph Martin ("Joschka") Fischer, bivši njemački ministar za inozemne poslove,  Emma Bonino, potpredsjednica talijanskog senata, Timothy Garton Ash, profesor za europske studije na Oxfordu, Martin Hirsch, bivši visoki francuski komesar za mlade, Danuta Hübner, bivša poljska ministrica za evropske poslove, Ayşe Kadıoğlu, profesorica političkih znanosti na Univerzitetu Sabanci u Istanbulu, Sonja Licht, međunarodno priznati sociolog i borac za ljudska prava, Vladimir Lukin, bivši komesar za ljudska prava Ruske Federacije, Javier Solana, bivši generalni sekretar NATO-a i Edward Mortimer, engleski novinar. Cilj diskusije bio je da se sagledaju različiti aspekti izvještaja i doprinese javnoj raspravi o tom važnom pitanju. Na skupu su  sudjelovali eminentni gosti koje je pozvao predsjednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk. Na poziv predsjednika u diskusiji je sudjelovao i muftija dr. Nedžad Grabus. Muftija dr. Nedžad Grabus se zahvalio predsjedniku na pozivu i posebno na otvorenosti i stvarnom poštivanju ljudskih prava i poticanju šire društvene zajednice na dijalog o važnim pitanjima suvremenog doba. U izvještaju su artikulirani najveći problemi, poteškoće  i izazovi s kojima se suočava europsko društvo.

m-gr-bl-9-2011-2

Muftija dr. Nedžad Grabus kazao je da je u izvještaju jasno naglašeno da europsko društvo počiva na vladavini prava, jednakosti pred zakonom, poštivanju ljudskih prava i sloboda itd. U svojoj hiljadugodišnjoj tradiciji Europa je imala puno izazova. Po prvi puta snažno su izražene forme pluraliteta i različitosti u europskom kontekstu. Kada su usvajane deklaracije i rezolucije o ljudskim pravima Evropa je bila uglavnom monokulturna i monoreligiozna. Zato su izazovi različitosti i pluraliteta nova realnost na koju se moramo prilagođavati. Kada se u europskom kontekstu govori o različitosti uglavnom se govori o »drugom«. Zato je važno osim prava sagledati i stvarnost koliko je moguće ostvariti iste mogućnosti u obrazovanju, zapošljavanju i posebno u društvenom angažmanu.

U svijetu globalne civilizacije razvijene zemlje moraju brinuti i o svome okruženju. Osim toga što ima razvijene institucije sistema i društva, visok standard, Europa mora pomoći svojim susjedima da poboljšaju svoj standard i dignu kvalitet življenja na viši nivo.

m-gr-bl-9-2011-3

Postoje već određeni problemi koji su postali svakodnevnica europske domaće politike: imigranti, muslimani, Romi, stranci, desne partije, ksenofobi itd. Važno je da je u izvještaju podcrtano da važnu ulogu u traganju za novim rješenjima i modelima suživota moraju imati obrazovne institucije, mediji, nevladine organizacije i vjerske zajednice. Previše se potencira da svi imaju ista prava. To je teorijski tačno ali je praktično teško primjenjivo, jer nemaju svi iste mogućnosti. Zato je važno nastaviti tragati za rješenjima koja će omogućiti većem broju ljudi da ostvare svoja prava. U izvještaju su izdvojene neke institucije koje imaju ključnu ulogu u razvoju modela zajedničkog života: obrazovne institucije, mediji i vjerske zajednice.

m-gr-bl-9-2011-2

Kako bi olakšali raspravu o zajedničkom životu nužno je izbjegavati ofanzivni jezik u govoru o drugima, govoriti o drugima vjerama i kulturama s poštovanjem, govoriti o nedostacima i problemima kritički i analitički, a ne samo zaradi propagande. Na koncu, važno je poboljšavati zakonski i pravni okvir kako bi se problemi mogli rješavati u okviru pravnoga reda.

Susret muftije dr. Grabusa sa dr. Al-Atijjom

O okviru strateškog foruma na Bledu muftija dr. Nedžad Grabus sastao se 9. 9. 2011. godine, s njegovom ekselencijom dr. Khalid Mohamed A. Al-Attiyah ministrom za međunarodnu suradnju u vladi države Katar. Muftija dr. Grabus i dr. Al-Atijja razgovarali su o islamskom kulturnom centru u Ljubljani i natječaju koji je u toku za idejno rješenje džamije u Ljubljani te o drugim aktualnim pitanjima muslimana u Europi.

U okviru Strateškog foruma na Bledu 10. 09. 2011. godine, muftija dr. Nedžad Grabus sastao se sa visokim predstavnikom za BiH g. Valentinom Inzkom, prof. dr. Mirkom Pejanovićem i grupom studenata iz BiH koji su sudjelovali na Strateškom forumu na Bledu.

Nevzet Porić