A+ A A-

Sirijski režim skrnavi džamije

Svjetska unija islamskih učenjaka (International Union for Muslim Scholars), kojom predsjedava istaknuti alim prof. dr. šejh Jusuf el-Karadavi i koja okuplja više hiljada islamskih učenjaka iz raznih dijelova svijeta, izrazila je veliku zabrinutost zbog dešavanja u Siriji. U vezi s tim izdala je nekoliko proglasa u kojima poziva sirijske vlasti da obustave nasilje, ubistva i represalije koje sprovode protiv demostranata, koji mirnim putem izražavaju svoje nezadovoljstvo vladavinom porodice Al-Baššar i korumpiranog sirijskog režima. 

demonstracije-sirija-2011-1Unija je s posebno osudila skrnavljenje džamija, koje su bile čak predmet granatiranja sirijske vojske i policije. U mnoge džamije nasilno ulaze pripadnici sirijske vojske i policije, u obući i naoružani do zuba, udarajući palicama i kundacima klanjače, da bi potom mnogi od njih bili uhapšeni i odvedeni u nepoznatom pravcu. U pojedinim džamijama je čak i pucano iz vatrenog oružja, a mnogi muslimani su teško ranjeni. U 27. noći ramazana, poznatoj kao mubarek noć Lejletul-kadr, kada se inače u džamijama okupi veliki broj ljudi, izvršen napad na džamiju "Šejh Abdulkerim er-Rifai" u Damasku, kada su povređeni mnogi klanjači, među njima i istaknuti sirijski alim šejh Usame er-Rifai. Njega su policajci sirijskog režima tukli kundacima po glavi i slomili mu ruku. Uvaženi šejh je prebačen u bolnicu i jedva je ostao živ. I mnogi drugi imami i alimi, diljem Sirije, doživjeli su slična poniženja, hapšenja i fizička mučenja od sirijskih vlasti. Unija poziva sirijske vlasti da obustavi takve postupke, da prestane ubijati i hapsiti demonstrante te da sprovede temeljite reforme kako bi sirijsko društvo prebrodilo teško stanje u kojem se sada nalazi. 

demonstracije-sirija-2011-2

Šejh Usame er-Rifai, istaknuti sirijski učenjak i daija,
koji je ranjen u napadu na džamiju u Damasku 

Osuda skrnavljenja džamija od strane sirijskih vlasti stigla je i od šejhu-l-Azhara prof. dr. Ahmeda et-Tajjiba, koji je u zvaničnom dopisu koji je uputio medijima, oštro osudio ponašanje sirijskih vlasti i pozvao ih da prestanu skrnaviti džamije,  napadati i hapsiti klanjače.

Inače, u restriktivnim mjerama koje poduzima alevijsko-nusejrijski režim u Siriji protiv demonstranata, mahom muslimana sunnija, u posljednjih pet mjeseci, poginulo je nekoliko hiljada ljudi. Desetine hiljada su ranjene, uhapšene a mnogi su, bježeći od terora sirijske vojske i specijalne policije (poznate pod imenom šebbiha), pobjegli u susjedne zemlje poput Turske, Jordana i Libana. 

S. Halilović