A+ A A-

U povodu početka mektebske godine

mekteb-ilustracijaPoslanik, a.s., nas je podučio da su tri stvari jednog muslimana svete kod drugog muslimana i to: njegov imetak, njegova krv i svakako njegova čast, što znači da musliman nikako ne smije naštetiti imetku, tijelu i časti drugog muslimana! Ovaj hadis nam mora biti na umu kad god se u nama pojavi želja da upadamo u konflikte i nesporazume sa drugim muslimanima! Ako ne smijemo povrijediti tijelo drugog muslimana onda ne može biti fizičkih obračuna između nas, ako ne smijemo oštetiti imetak drugog muslimana onda ne može biti imovinske štete koju nanose muslimani jedni drugima i ako nam je sveta čast drugog muslimana onda ne može biti pravih sukoba i svađa među nama, jer onaj ko pazi da ne povrijedi tuđu čast teško  se može ozbiljno posvađati s drugim muslimanom.

Draga braćo i sestre, naš ponos predstavljaju čestita i vrijedna djeca, naši potomci, oni koji će od nas naslijediti svijet. Mi smo svakako ponosni na mnogu našu djecu i omladinu koji su dolazili u džamiju, koji vole džamiju, čija srca su vezana za džamiju. Kako ne bih bio ponosan na dijete koje provede cijelu noć u džamiji ibadeteći s odraslima pa poslije ponosno na internetu objavi kako je džamija divna! Zbilja divna li je džamija, divni li su oni koji svoje srce vežu za džamiju! Takva djeca i omladina će, inšaAllah, hairli putem hoditi, živjeti će na čast i ponos svojim roditeljima.

Svakako je ponosan roditelj koji čuje glas svoga djeteta dok uči Kur'an pred velikim brojem ljudi i neka je ponosan, na pravu stvar je ponosan. Nadamo se da ćemo još mnoge roditelje učiniti ponosnim, budite i vi jedan od tih roditelja, sve je na vama, i odgovornost, i predanost, i zalaganje, uz naš trud i malo vašeg truda i truda vaše djece, možete živjeti još ponosniji na njih.

Polovinom septembra počinje mektebska nastava, budite časni i dovedite svoju djecu u mekteb kako bi ona vas učinila još ponosnijima, to vam je malo truda a velike su koristi, mnoga djeca koja dolaze u mekteb su napredovala u svakom pogledu. Manja djeca su stekla hrabrost i samopouzdanje pa im nije teško javno nastupiti, mnoga djeca su za veoma kratko vrijeme naučila mnogo, lijepo im je u mektebu druže se i zabavljaju. Nemojte dopustiti da vam dijete sjedi kod kuće dok su druga djeca u mektebu, ako želite da budete još ponosniji na njih, dopustite nam da vam pomognemo u tome.

Draga omladino, mnogi od vas su se družili s nama u Ramazanu, vidjeli ste kako nam je lijepo, opušteni smo i veseli, u džamiji smo sigurniji nego u nekim sumnjivim objektima, nemojte dopustiti da u džamiju dolazite samo Ramazanom, mi smo tu cijelu godinu i stojimo vam na raspoaganju, organizujemo razne stvari za omladinu pa dođite, budite informisani, družite se s nama, budite i vi s nama i uz nas, bit će vam lijepo to vam garantujemo. Pozovite i one koji ne znaju mnogo o džamiji, nek` osjete džamijsku atmosferu, nek` osjete smiraj duše, jer u ovom burnom svijetu teško je naći mjesto u kojem ćeš dušu odmoriti i dopuniti snagu, džamija je takvo mjesto, to najbolje znaju oni koji je koriste.

(Iz hutbe Murisa ef. Neimarlije, Syracuse, SAD, 30.08.2011. godine)