Logo

Ramazanske aktivnosti Medžlisa IZ Srebrenik

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) Aktuelnosti
  • Štampa

Kao i svugdje tako i u Srebreniku mjesec Ramazan donese posebnu radost u srcima vjernika i probudi u njima veću želju za izvršavanje Allahovih propisa. Nastupanjem mjeseca Ramazana vjerski život postaje aktivniji i sve veći i veći broj vjernika pohodi džamije.  Teravih namaz u Srebreniku se klanja u 51 džematu, a u 41 redovnom džematu se uče i mukabele. Srebrenik ima 41 stalnog imama, a u mjesecu ramazanu su angažovana još 10 teravih imama, studenti FIN-a i učenici Behram-begove medrese u Tuzli.

Kako nam reče glavni imam MIZ Srebrenik Refik-ef Hodžić posjećenost u džamijama je bolja nego ranijih godina, a posebno na teravijama i mukabelama. Glavni imam je tokom ovog Ramazana obišao nekoliko džemata te tom prilikom održao vazu-nasihate.

Medžlis IZ-e Srebrenik je ove godine priredio iftar za članove IO Medžlisa, te članovi IO su obavili posjete džematima srebreničkog Medžlisa. Ovaj Ramazan Medžlis IZ-e Srebrenik posjetili su profesori Behram-begove medrese u Tuzli, Muhamed-ef Hasanspahić, Sevret-ef M.Ćehajić, te pravnik muftiluka tuzlanskog Muamer-ef Zukić, iftar im je priređen u prostorijama zgrade Medžlisa, te su posjetili tri džemata zajedno s članovima IO i održali prigodna predavanja.

ram-akt-sreb-2011-1

Iftar u prostorijama zgrade Medžlisa

Kao i svake godine Medžlis Srebrenik je angažovao muallime koje su posjetile sve džemate i održale predavanje, predavanje za žene kao i za sve vjernike prisutne na teravih-namazu. Sve učenice medresa sa područja našeg Medžlisa su bile angažovane tokom cijelog ramazana, njih 10 muallima.

Dova na Prisadima

Ono što je ove godine obogatilo naš Ramazan jesu dvije svečanosti dova na prisadima i hatma-dove u džematu Rapatnica. Svake godine drugog vikenda u mjesecu augustu na ovom dovištu se obilježavaju dove u organizaciji Medžlisa IZ-e Srebrenik. Ove godine organizacija dove spadala je u mjesecu Ramazanu. Tako je ove godine dovište Prisadi je u subotu (13.08) posjetilo nekolika  stotina vjernika, koji su zajedno sa domaćinima džemata Brnjičani, predstavnicima MIZ Srebrenik  glavnim imamom Refik-ef Hodžićem i predsjednikom Mevludin-ef Joldićom, kao i gostima, te prof. Ševkom-ef Sulejmanović, profesora u Behram-begovoj medresi u Tuzli, koji je bio u svojstvu izaslanika Muftije tuzlanskog Husein-ef Kavazovića,koji je ovom prilikom i održao vazu-nasihat, i ostalim imamima, uputili zajedničku dovu na ovaj dan. Program je počeo u 11:30 sati, vjerski program izveli su imami  Medžlisa Srebrenik. Glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenik poselamio je veliki skup i uputio riječi dobrodošlice i zahvalio se svima na njihovom dolasku te ukazao na važnost dove i mjesta gdje se dove uče-dovišta, između ostalog on je rekao: "Vi ste danas ovdje na ovom mjestu-dovištu Prisadi, da pokažete da vam je duboko stalo do namaza, Kur'ana, zajedništva, džemata, dove, i znajte da vam za ovo slijedi posebna nagrada". Nakon uvodnih riječi glavnog imama Refik-ef imami Medžlisa IZ-e Srebrenik su proučili tradicionalni Mevlud i nekoliko ilahija i kasida a predavanje je održao prof. Ševko-ef Sulejmanović.

Noć uoči dove na prisadima džematlije ovog džemata ( Brnjičani ) su pripremili iftar na dovištu pod musallom, te se klanjao i teravih-namaz, čemu je prisustvovalo preko stotinu vjernika. Ovim činom džematlije ovog džemata su htjele pokazati koliko im je stalo do ove tradicije a i same vjere.

ram-akt-sreb-2011-2

Dova na Prisadima-prisutni vjernici

Hatma dove u džematu Rapatnica

Da će džemat Rapatnica pamtiti ovaj Ramazan potvrđuje i ovaj nesvakidašnji događaj, svečanost hatma dova 15 polaznika mekteba ovog džemata. Tako je u noći 24.avgusta odnosno 24.Ramazana u džematu Rapatnica poslije klanjanja teravih-namaza održana je svečanost hatma-dova polaznika mekteba ovog džemata. Nakon klanjanja teravije proučen je mevlud i šerif te nekoliko odlomaka iz Kur'ana kojeg su proučili ovi svršenici. Ovom prilikom glavni imam i predsjednik Medžlisa su posjetili ovaj džemat i zajedno sa Osman-ef Mujićem, imamom ovog džemata, uživali u ovom program. Na kraju prisutne je poselamio glavni imam Refik-ef zahvalio se džematu na ovakvom ugođaju a posebno djeci, njihovim roditeljima, te čestitao njihovom muallimu na njegovom marljivom radu i trudu.

Njih 15 svršenika hatme su večeras svečano dobili diploma o položenom hatmenskom ispitu. Njima su uručene skromne hedije od strane Medžlisa koje je uručio predsjednik Mevludin-ef, od strane džemata kao i od strane njihovog imama, koji im je poklonio knjigu pod nazivom "Moj namaz" čiji je on autor, a važno je istaknuti da je večeras bilo govora i o njegovoj knjizi, jer je nedavno izašla iz štampe. Diploma o završenom hatmenskom ispitu dobili su: Asmir Karić, Adel Avdić, Mahir Selimović,Ahmed Jusupović, Halid Salkić, Ševalija Kantić, Emina Kešetović, Salfedina Jusić, Maida Kešetović, Mirnesa Sendić, Lejla Omerović, Naida Salkić, Irma Salkić, Fatima Kahrić i Amila Kešetović.

Moleći Allaha dž.š. da trud ovih učenika bude obilato nagrađen, upućujemo iskrene čestitke njima, njihovim roditeljima i muallimu, Osman-ef Mujiću, na uloženom trudu i postignutom uspjehu. 

Svečano obilježene mubarek noći Lejletu-l-Bedr i Lejletu-l-Kadr

Na području Srebrenika u svim džematima svečano je obilježena noć Lejletu-l-Bedr uz prigodan program, kao i najodabranija noć Lejletu-l-Kadr kada je u svim džematima proučen mevlud tim povodom i održano predavanje na temu Kur'an,  njegovo objavljivanje u ovoj mubarek noći.

ram-akt-sreb-2011-3

Sa jedne od svečanosti

U džematu Centar Srebrenik, gradskoj džamiji, zadnjih deset dana Ramazana je klanja zajednički noćni namaz, kojeg je predvodio imam ovog džemata Emir-ef Brašnjić. U nekoliko džamija, njih 5, naši imami i nekoliko džematlija su u itikjafu.

Tokom Ramazana, svake godine, Medžlis Srebrenik realizuje ramazanski kviz "ILM", kojeg je ove godine predvodila muallima Edina Mujkić, kao glavni koordinator, a u realizaciji još su učestvovale učenice medrese, muallime. U organizaciji Medžlisa realizuje se i prediftarski program na lokalnom radiju "Srebrenik", kao i emisija "glas istine" koje uređuje i vodi Ahmed-ef Mujkić.

ram-akt-sreb-2011-4

Muallime u studiju tokom kviza ILM

U toku priprema za Bajram kao i za tradicionalno bajramsko druženje koje se održalo drugog i trećeg dana Ramazanskog bajrama uložen je veliki trud. Svake godine Medžlis IZ-e Srebrenik napravi bajramski prijem za članove izvršne i zakonodavne vlasti općine Srebrenik, općinskog načelnika, privrednike općine Srebrenik koji pomažu Medžlisu u svim aktivnostima, donator, vakife, članove IO Medžlisa, mutevelije i sve imame, tako je i ove godine napravljen bajramski prijem u prostorijama Medžlisa za preko  200 imama, mutevelija, članova IO, vakifa, donator itd.

Drugog dana Ramazanskog bajrama obilježen Dan šehida

Poslije podne-namaza drugog dana bajrama u svim džamijama proučen je  tevhid za duše Šehida u tim džematima, te obiđena su sva šehidska mezarja u svim džematima. U 15 sati u prostorijama Medžlisa upriličen  je prijem za 41 imama i 10 teravih imama. Prisutne imame poselamili su glavni imam i predsjednik, uputili iskrene šestitke povodom nastupajućih blagdana, zamolili Allaha da nam primi naše hajrate u ovom mubarek mjesecu i da i u narednom periodu ih zajedno dočekamo. Potom su imami primili bajramske hedije od strane Medžlisa, te je uslijedila bajramska kahva.

ram-akt-sreb-2011-5

ram-akt-sreb-2011-6

Bajramski prijem imama

U 16 sati svi imami u bijelim ahmedijama uputili su se u centralnu džamiju u Srebreniku gdje smo proučili zajedničku hatmu pred duše šehida, a hatma dovu pred velikim brojem prisutnih džematlija i porodica šehida proučio je glavni imam Refik-ef Hodžić. Nakon predane hatme Refik-ef je poselamio prisutne i izrazio svoje zadovoljstvo što su se odazvali u velikom broju te i njima uputio bajramsku čestitku. Potom smo klanjali ikindiju-namaz, te poslije namaza u društvu načelnika i njegovih saradnika, kao i predstavnika boračkih organizacija, političkih stranaka i drugih organizacija, uputili se na centralno šehidsko obilježje u centru grada Srebrenika na trgu Alije Izetbegovića gdje smo proučili fatihu, a potom položeno cvijeće.

ram-akt-sreb-2011-7

ram-akt-sreb-2011-8

Imami u centralnoj džamiji uče hatmu šehidima

Tako je nakon obilježavanja dana šehida drugog dana Bajrama u 17:30 sati upriličen prijem za privrednike, donatore, vakife kao i za općinskog načelnika i njegove saradnike u Sali zgrade Medžlisa. Ovom prijemu odazvalo se njih 72. Na početku je Dženana Kavgić proučila ašere, te prisutnima se obratio glavni imam, iskazavši svoje zadovoljstvo na odzivu, te se zahvalio na saradnji, a potom uputio bajramsku čestitku. Prisutne je poselamio i bajramsku čestitku uputio i općinski načelnik Mehmed Bajraktarević, glavni imam MIZ-a Srebrenik Refik ef.Hodžić kao i predsjednik Medžlisa Mevludin-ef Joldić, koji je sve prisutne pozvao da prisustvuju bajramskom koncertu, čiji organizator je Medžlis Srebrenik, koji će uslijediti odmah nakon ovog prijema u 19 sati. Nakon kratkih obraćanja upriličena je i dodjela vakufname  h. Hazimu Bašiću, jednom od najvećih vakifa ovog Medžlisa, a vakufnamu mu je uručio glavni imam. Poslije formalnog dijela uslijedilo je međusobno druženje.

Bajramski koncert

ram-akt-sreb-2011-9

Prisutni vjernici pomno slušaju bajramski koncert

U nizu bajramskih aktivnosti istog dana, drugog dana bajrama, sa početkom u 19 sati na prepunom trgu Alije Izetbegovića-čaršijskom šetalištu u Srebreniku održan je veliki bajramski koncert. Cijeli trg bio je prekriven velikim brojem posjetilaca, tako da je šetalište tokom koncerta bilo zatvoreno, veliki broj vjernika i ljubitelja duhovne muzike su morali slušati program sa zelenih površina i drugih ulica. Ovaj koncert su organizirali hor „Zefir" i MIZ Srebrenik. Na samom početku koncerta nakon obraćanja općinskog načelnika, koji je bio pokrovitelj ove manifestacije, prisutne je poselamio glavni imam MIZ-a Srebrenik Refik ef.Hodžić i uputio bajramsku  poruku:

ram-akt-sreb-2011-10

Gl.imam Refik-ef Hodžić upućuje bajramsku čestitku

"Draga braćo i sestre poštovani sugrađani,cijenjena omladino, Es-selamu 'alejkum.
Posebno sam obradovan što večeras u bajramskom blagdanu koji najavljuje rastanak sa mubarek mjesecom Ramazanom ,mogu sa vama podijeliti radost Ramazanskog bajrama i uputiti vam iskrene čestitke. Bajramska radost je nagrada za naša djela pokornosti, dobrote, požrtvovanosti i izdržljivosti, vjernosti i ljubavi prema Allahu dž.š.,
Njegovom Poslaniku a.s. i svetim vrijednostima Islama, kao i odgovornosti spram svojih obaveza koju smo pokazali u proteklom mubarek mjesecu Ramazanu. Bajramska radost, za razliku od dunjalučke sreće i zadovoljstva, koje zavise od stanja, prilika i situacija samog života, jeste unutarnje duhovno stanje svakog čovjeka, koje se temelji na izboru poslušnosti i pokornosti Allahu dž.š. i Njegovom Poslaniku a.s. kao jedinim i nepresušnim izvorima radosti, koja se ne može zadržati samo za sebe, već se dijeli sa drugima. Zato je, Ramazan blagdan vjere, a Bajram duhovni dar i blagdan duhovne radosti i sreće vjernicima, koji nas uvijek i iznova okuplja u molitvi, dovi, zajedništvu, radosti ,pomirenju ,dobročinstvu i ljubavi.
Upravo sada kada smo putem ramazanske pobožnosti napunili našu dušu i dok Vam s velikom radošću čestitam bajram, posebno se želim obratiti našoj omladini i našoj djeci,  želeći im sretan i uspješan početak školske  i vjeronaučne godine. Neka vam ovi dani donesu dodatnu motivaciju da učite i radite.  Slušajte svoje roditelje, učitelje i vjeroučitelje i uspjeh je pred vama. A vi roditelji budite čuvari lijepe porodične atmosfere, bdijte nad potrebama vaših porodica a posebno nad odgojem vaše djece. Na kraju molim Dragog Boga da nam upotpuni našu bajramsku radost primanjem svih ibadeta i dobrih djela naših. Da nas učini trajnim nosiocima ramazanskih ukrasa, bajramske radosti i prenositeljima naše vjere i nade u naše bolje danas i sutra. Sa Velikim zadovoljstvom i osjećajem sreće, svima vama, cijenjena braćo i sestre u vjeri, svim sugrađanima  i ljudima dobre volje, koji se sa nama iskreno raduju i traže svjetlo vjere na putu svoga života, čestitam mubarek dane Ramazanskog bajrama, sa željom da nam bajram bude sretan i blagoslovljen, da nam bajramski dani unesu radost u  naše domove i povežu naša srca u ljubavi i pažnji. BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!"

Organizacija je prema mišljenju svih učesnika bila na nivou, a posjetioci se slažu da se ovako brojna manifestacija do ovoga koncerta nije održala u našem gradu.  Evo šta kažu neki o ovoj manifestaciji :"Ovo je do sada jedan od najvećih vjerskih i kulturnih događaja u našem gradu. Želja nam je da manifestacije ove vrste ako Bog da pređu u tradiciju I da se ubuduće imamo čemu radovati". Nakon koncerta uslijedila su bajramska druženja uz kahvu i baklava.

ram-akt-sreb-2011-11

Hor ZEFIR

Treći dan Ramazanskog bajrama

Trećeg dana ramazanskog bajrama predsjednik i glavni imam, Mevludin-ef i Refik-ef, u prostorijama Medžlisa, u 9 sati, upriličili su prijem za penzionisane imame koji žive na području Medžlisa Srebrenik (Mustafa-ef Sarajlić, Husein-ef Mulahasanović, Hasan-ef Okić, Abdullah-ef Joldić, Sifet-ef Jahić i Muhamed-ef Suljagić). Tom prilikom uputili su im bajramske čestitke, zahvalili im se na njihovom hizmetu IZ-i, te im uručili bajramske hedije. Poslije je uslijedila bajramska kahva i baklava.

ram-akt-sreb-2011-12

Penzionisani imami na bajramskom prijemu

Poslije penzionisanih imama upriličili su prijem za muallime koje su bile angažovane tokom Ramazana u svim džematima na području Medžlisa Srebrenik. Njih deset muallima koje su učenice trećeg i četvrtog razreda medrese obišle su sve džemate u kojima su održale prigodne vazu-nasihate, kao i uzele učešće u realizaciji kviza ILM. Prilikom prijema Refik-ef im je uputio bajramsku čestitku, razmijenio iskustva, uputio par savjeta, te im poželio uspjeh u njihovom daljnjem školovanju. Predsjednik Mevludin-ef je također uputio bajramsku čestitku i dodijelio im bajramske hedije za njihov rad tokom Ramazana. Oni su riječi zahvale uputili i koordinatorici ovog projekta muallimi prof. Edini Mujkić.

ram-akt-sreb-2011-13

Bajramski prijem za muallime

U istim prostorijama Medžlisa u 11 sati upriličen je i bajramski prijem za predsjednike džematskih odbora, mutevelija. Njima su se na početku obratili glavni imam i predsjednik, zahvalivši im se na njihovom angažmanu u džematima i njihovom doprinosu na polju razvoja islamske zajednice, te zatražili od njih i dalju saradnju. Uputili su im bajramsku čestitku, te da još puno godina zajedno sarađaju. Potom je uslijedila podjela bajramskih hedija, i druženje uz bajramsku baklava i ručak. Ovim prijemom je formalno završen program bajramskih aktivnosti.

ram-akt-sreb-2011-14

Predsjednici džematskih odbora-mutevelije na bajramskom prijemu

Ovom prilikom upućejemo još jednom bajramsku čestitku svim vjernicima riječima: - Želimo vam da ovaj, za muslimane najradosniji blagdan, dočekate u zdravlju, porodičnoj sreći i zadovoljstvu dijeljenja plemenitosti i dobročinstva sa svojima najbližima, prijateljima i komšijama. Neka nam svima bajramski dani budu obilježeni slogom, mirom i napretkom.

Damir-ef Babajić

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.