A+ A A-

Poriče kod Bugojna: Tokom ramazana najaktivnija omladina

Džemat Poriče, na udaljenosti od nekoliko kilometara od grada Bugojna, uz magistralnu cestu Bugojno-Kupres, koji broji oko tri stotine i trideset domaćinstava, slovi za jedan od najuređenijih džemata na području Srednjobosanskog kantona. Specifičnost ovog džemata se posebno ogleda u tome što svake godine dolazi do povećanja broja mladih aktivista koji se uključuju u vjerske i džematske aktivnosti, za što je prvenstveno zaslužan Fuad ef. Bišić koji svojim imanom, znanjem, pristupačnošću uspijeva da motiviše mlade ljude da se približe vjeri i da budu aktivni učesnici u džematu.

rama-porice-2011-1

Tokom proteklog Ramazana, u džematu Poriče najviše su se isticali, te su najveći doprinos dali upravo mladi ljudi, koji su, u suštini, budućnost ovog džemata, ali i bošnjačkog društva općenito. Kako je u današnje vrijeme od iznimne važnosti da se mladi ponovno u što većoj mjeri okrenu vjeri i istinskim životnim vrijednostima, uspjeh koji je Fuad ef. Bišić postigao u džematu Poriče je uistinu vrijedan spomena. Mladi hfz. Husein Ajkunić, uz pomoć efendije Bišića, je bio organizator u stvaranju posebnog omladinskog programa za obilježavanje 17. i 27. noći Ramazana, koji je obilovao najraznovrsnijim sadržajima. Među najistaknutim mladim džematlijama vrijedi pomenuti slijedeće: hadž. Almira Hujdura, Kemala Ajkunića, Anela Hozića, Harisa Ajkunića, Alema Brčića, Anesa Hozića, Kenana Sulatnovića, Amilu Redžić, Zerinu Adžem, Elmu Ramčić, Amilu Mandaru, Amaidu Ajkunić, te Lamiju Mandaru, koja je svojim lijepim glasom i učenjem ilahija kod džematlija koji su pratili specijalni program za 17. i 27. noć Ramazana izazivala najdublje i najljepše emocije. Svoj doprinos učenjem mevluda tokom proteklog Ramazana u džematu Poriče su dale i starije džematlije, od kojih je najvažnije pomenuti Zijada ef. Redžića, Hazima Ajkunića i Elmu Adžem.

rama-porice-2011-2

Aktivan džematski odbor,  omladina koja je ove ove godine zajedno sa starijim džematlijama, uz podršku i podstrek Fuada ef. Bišića, ispunila džamiju u džematu Poriče nam daje vjeru u bolja vremena, u očuvanje istinskih vrijednosti, tradicije i običaja u našoj zajednici, te sa ponosom možemo reći da su mladi ljudi koji drže do svoje vjere svijetla tačka u našoj sredini i budućnosti bošnjačkog naroda na ovim prostorima.

Feđa Imamović