A+ A A-

OIK: Osuda izvještaja UN-a

ekmeleddin_ihsanoglu_1Organizacija islamske konferencije osudila je jučer (04.09.2011. godine) izvještaj UN-a o smrtonosnom upadu izraelskih komandosa na turski brod koji je u maju prošle godine nosio pomoć Gazi, istaknuvši kako se njime zataškava taj incident.

"Panel za istragu UN-a propustio je pružanje objektivne i nepristrasne pozicije", kazao je generalni tajnik OIK-a Ekmeleddin Ihsanoglu, javljaju agencije.

OIK ne može prihvatiti ni jedan izvještaj kojim se zataškava napad Izraela na humanitarnu flotilu ili opravdava nelegalna izraelska blokada protiv palestinskih civila, stoji u priopćenju, koje su prenijeli izraelski mediji.

Ihsanoglu je izrazio podršku za nedavno objavljene planove Turske da tuži Izrael Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu zbog upada, u kojemu je poginulo devet Turaka.

Izvještaj UN-a procurio je u javnost nakon što je do njega, uoči objavljivanja, došao "New York Times".

U njemu se Izrael optužuje za korištenje prekomjerne sile u operaciji, ali se pomorska blokada pojasa Gaze označava kao legalna jer sprječava Hamas, koji vlada tom teritorijom, da se snabdije oružjem.

(FENA)