Promo banner

A+ A A-

Lejletu-l-kadr svečano obilježena u Kotor Varošu

Centralna svečanost

Tradicionalno centralni mevlud za Lejletul-Kadr na području Medžlisa Islamske zajednice Kotor Varoš se održava 25. ili 26. noć mjeseca Ramazana i to svake godine u drugom džematu, a sa ciljem kako bi se što veći broj džematlija uključio u obilježavanje ove Plemenite noći. Ove godine čast da ugosti džematlije i imame iz svih džemata sa područja ovog Medžlisa pripala je džematu Kotor i to u svojoj prelijepoj obnovljenoj džamiji.    

 lk-kv-ram-2011-1

Nakon klanjanja teravih namaza u svojim džematima imami i džematlije su počeli pristizati u Kotor kako bi prisustvovali mevludskom programu.  Imam džemata Kotor Miralem  ef. Avdić je izrazio dobrodošlicu gostima i poželio im da se lijepo osjećaju u Kotoru. Poslije obraćanja Miralem efendije, prisutnima se obratio i muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić i ukazao na vrijednosti Najodabranije noći. Nakon toga imami Medžlisa Islamske zajednice Kotor Varoš su proučili mevlud, a muderis Nezim ef. Halilović, koji je takođe bio prisutan na obilježavanju Lejletul Kadra, u svom obraćanju istakao je važnos jedinstva Bošnjaka i njihovu potrebu da budu vezani za svoje matične džemate iz kojih su privremeno odselili i uporedio situaciju u Kotor Varošu sa onom u njegovoj rodnoj Žepi. 

Iako je bilo kasno veliki broj džematlija je prisustvovao ovom mevludu i u svojim dovama molio Allaha dž.š. u ovoj Odabranoj noći. Džemat Kotor se pokazao kao izuzetno dobar domaćin i organizator ovog skupa.

Lejletul-Kadr se u 27. noći Ramazana obilježi posebno u svakom džematu na području MIZ Kotor Varoš.

Lejletu-l-kadr obilježena i u džematu Hanifići

U svim kotorvaroškim džematima 27. noći mjeseca ramazana upriliči se mevludski program u povodu obilježavanja noći Kadr.

U džematu Hanifići mevludski program je izveo hor džemata Hanifići koji je mevludom i prigodnim ilahijama oduševio prisutne džematlije, koje su u velikom broju došle da prisustvuju mevludu. 

 lk-kv-ram-2011-2

Nakon obraćanja Nijaz efendije i proučene dove poslije mevludskog programa, uz kahvu i kolače, većina džematlija je ostala u džamiji do kasno u noć, gdje su zajedno sa svojim imamom klanjali nafilu namaz, a jedan broj upornih džematlija je i sehur i sabah namaz dočekao u džamiji. 

Nijaz Duzan