A+ A A-

Mostar: Blagodati Lejletu-l-k​adra probudile nove nade

Mubarek noć Lejletu-l-Kadr, noć koja simbolizira prekretnicu čovječanstva, u islamskoj tradiciji poznata je po činjenici da je u ovoj noći Uzvišeni Allah dž.š. Počeo objavljivati posljednju Objavu Muhamedu a.s. Na mekanskom brdu Hira, dok u dogmatskom smislu ova noć se smatra noću u kojoj seotvaraju nebesa i u kojoj su dove iskrenih vjernika bez ikakve sumnje uslišane, u Mostaru je kao i u ostatku svijeta među muslimanima obilježena na nekolikonivoa, pojedinačne aktivnosti koje svaki postač čini tokom cijeloga dana,porodične u kojima se snagom porodične ljubavi priređuju iftari i upućuju najiskrenije želje, na nivou džemata u mostarskim džamijama i mesdžidima i centralnom svečanosti upriličenoj u USRC „Midhat Hujdur Hujka" u Sjevrenomlogoru. 

mostar-kadr2011-1

Obilježavanje mubarek noći Lejletu-l-Kadra počelo je zajedničkim iftarom za građane Mostara kojeg je po šesti put zaredom organizira Medžlis Islamske zajednice Mostar na malonogometnom stadionu u Sjevernomlogoru. Radost i bereket zajedničkog iftara ove godine je podijelilo oko 1.500vjernika. 

Nakon klanjanja teravih namaza hor El-Kamer kroz kratakvjerski program je sublimirao tradiciju obilježavanja Lejletu-l-Kadra učenjem mevludskih spjevova, tekbira, salavata te interpretacijom odabranih ilahija i kasida aktuelizirao živući civilizacijski kontekst i odnos prema dini-Islamu. Utom smislu moglo bi se kazati da su izvođači programa hronološkim redom izrazili zahvalnost svim generacijama na blagodati vjere koju su kroz svoje domove,džemate i džamije ljubomorno čuvali kao najdragocjenije vrijednosti svojojdjeci u nasljeđe. 

mostar-kadr2011-2

Prigodnim govorom okupljenim vjernicima obratio se glavni imam Medžlisa IZ Mostar Salem ef. Dedović. Tumačeći kur'anske ajete koji se odnose na mubarek večer Lejletu-l-Kadr on je posebno naglasio kako je ikur'anski izraz nadnaravan i kao takav izazov za intelektualna i naučna promišljanja. „ Kur'an nas poziva da ne zanemarimo ništa od nauke od profesionalnog poziva preko vjerskih obaveze. Ustrajavajmo u tome. Ne smijemo se zadovoljit i površnim i s malim. Učimo i proučavajmo svijet, samoga sebe temeljito i studiozno kako nas niko ne bi unizi na ovome svijetu i kako ne bismo bili zavedeni medijskim informacijama i krivo upravljeni.", rekao je ef. Dedović.

mostar-kadr2011-3

Komentarišući značaj noći Lejletu-l-Kadra ef. Dedović je podsjetio prisutne kako je ova noć u kalendaru Islamske zajednice noć podsticaja mektepske nastave i njene afirmacije. „ Mekteb je nezamjenjiva kuća znanja i moramo svi ustrajavati na čuvanju tog nasljeđe. Trud oko slanja djeteta u mektebe kako bise izgradilo u duhovno stabilnu i čestitu osobu daleko je manji od truda akoono ne daj Bože ode stranputicom. Zato je ovo prilika da se nadahnemo uzvišenim ajetima Časne knjige  da u životu činimo što više humanih i dobrih djela.", zaključio je Salem ef. Dedović. Na kraju svog govora on je proučio dovu koju je učio i Poslanik u ovoj noći „Allahu moj doista Ti praštaš i plemenit si. Ti  koji voliš praštati oprosti mi", a nakon toga pozvao prisutne da namaz doživljavaju iskrenim razgovorom sa Allahom, post ustezanje cijelog biće od svega što je prezreno, zekat štit od pohlepe i hadž osjećaj bliskosti i jedinstva svih ljudi koji dijele sudbinu na planeti zemlji.  

mostar-kadr2011-4

Imami  proučili cijeli Kur'an u mostarskim džamijama 

Mostarski imami jučer su u iščekivanjumubarek večeri u gradskim i prigradskim džamijama  „Bosanski mudžahidi", džamijiali-bega Lafe, Carevoj džamiji u Blagaju, džamiji u Podveležju i džamijau Vrapčićima od džume namaza do ikindije proučili cijeli Kur'an sciljem moljenja Allahovoga bereketa, spasa, nade i zaštite gradu Mostaru injegovim žiteljima te zbližavanja, povezivanja i iskazivanja bratskih osjećanja; čovjeka prema čovjeku, afirmacije lijepog ponašanja, učenje i kulturnog uzdizanje u svakome humanističkom pregnuću!

Hasan Eminović