Promo banner

A+ A A-

Dova u Kraljevoj Sutjesci

I  ove godine  tradicionalna dova i mevlud je održana u mubarek mjesecu ramazanu. Tradicija nije prekinuta da se posljednji petak u mjesecu augustu okupe vjernici kod Fatihove džamije i prouče mevlud ali i posjete na mnoge mudrosti Uzvišene vjere. Sam ambijent dodatni je postrek za lijepo raspoloženje i hal svih onih koji svake godine dolaze u Kraljevu sutjesku.

dova-k-sut-ram-2011

U četvrtak 25. augusta, organizovan je iftar a poslije teravih namaza proučen kelimei-tevhid i poklonjene hatme pri duše svih velikana koji donesoše baklju islama na ove prostore. U svom obraćanju glavni imam hadži.Sulejman ef. Čeliković je posjetio na važnost sjećanja na velikane i naše predhodnike koji nisu žalili truda, hizmeta i zahmeta radi kojih mi danas beremo plodove i ljepotu onoga što islam sa sobom nosi. I u sutrašnjoj hutbi također Sulejman ef. je naglasio  značaj dana u kome se nalazimo, hem ramazan, hem petak hem uoći mubarek večeri Lejle-i-kadra su dodatni razlozi da uputimo dovu Stvoritelju za naš hal i stanje ali i da se oslobodimo okova strasti zbog kojih insan nemože nikada biti slobodan. Jer kako je kazao Ibn Tejmije svom učeniku Ibn Kajjimu nije u okovima onaj ko je u zindanu, već je u okovima onaj čije je srce daleko od Allaha i ko je prepušten strastima.

Ramazan i ove mubarek noći su najbolja prilika da molimo za popravljanje i mjenjanje kako nas  samih tako i našeg  okruženja. Nakon proučenog mevludi-šerifa , prisutnim se obratio dekan Islamskog Pedagoškog fakulteta dr. Zuhdija Adilović, markirajući posebno potrebu za vračanjem Kur'anu i vrijednostima u koje Kur'an poziva. Jer nikada više nismo imali ljekara a bolesnijeg svijeta, nikada više sudija i pravnika a više lopovluka, krađe, mita, nikada više doktora , profesora i raznih drugih zvanja a da nam je stanje duha bilo na nižem stepenu. Sve su to išareti da ovaj narod i ummet nema druge alternative do vraćanja pravim i istinskim vrijednostima  koji ma nas uči i ramazan i Kur'an i mubarek noć koja nastupa od akšama.  Pored imama medžlisa IZ Kakanj  svojim prelijepim učenjem  prisutne je počastio  i hafiz Ibrahim Aksoy iz Burse koji je inače i gost medžlisa u toku cijelog ramazana.

Učenjem dove završena i ovogodišnja manifestacija u Kraljevoj Sutjesci. Ako Bog da za godinu dana datum održavanja dove je van ramazana što će biti  razlog da se i sama posjeta vrati na nivo  po kome je i prepoznatljiva na ovim prostorima.

Abdurahman Zukan