A+ A A-

Potpisan ugovor o izgradnji Islamskog centra u Goraždu

Predstavnici Mutijstva Goraždanskog na čelu sa muftijom Hamedom ef. Efendićem i predsjednik BZK"Preporod" Goražde Nedžad Kurtović od 18.08. do 23.08. 2011 godine boravili u Ankari Općina Kečioren i tom prilikom je potpisan ugovor o izgradnji Islamskog centra u Goraždu pored Kayseri džamije, gradskog parka koji obuhvata područje oko Kayseri džamije i sportskog centra. Vrijednost ovog projekta je oko 3 miliona KM. Potpisivanje ovog projekta je plod dugogodišnje saradnje predstavnika ove dvije institucije i Općine Kečioren koja je najveća općina u Ankari.

ugov-ic-gorzade-2011

Pored Muftije potpisivanju su prisustvovali glavni imam Medžlisa IZ Goražde Rasim ef. Džafić, predsjednik Medžlisa IZ Goražde ing. Nusret Čengić i načalnik Općine Goražde Muhamed Ramović. Ovo je historijski dan za Goražde jer ovo što će Turci napraviti u Goraždu nije urađeno nigdje u BiH.

Mostovi prijateljstva između Turskog naroda i Goraždanskog su sve tvrđi i jači, a veliku zaslugu za ovo ima pomoćnik načelnika općine Kečioren gosp. Rešat Ozačan i načalnik općine Kečioren gosp. Mustafa Ak.

Goražde dobija novo lice, ono što je nekada napravio u Sarajevu poznati Gazija Husrefbeg, danas to prave u Goraždu dostojni nasljednici Osmanlija i njihovog poznatog vojskovođe Mehmeda el Fatiha koji je na ove prostore donio svjetlo Islama. Borba Goraždanskih heroja u protekloj agresiji i ovim činom pokazuje da nije bila uzaludna i da je bila veličanstvena i jedinstvena.

K.N.