A+ A A-

U Prnjavoru polupani nišani

U noći sa 18/19. augusta dva lica su oskrnavila i oštetila četiri nišana u mezarju Gradske džamije u Prnjavoru. Ovo je drugi put u toku ove godine da se ovo mezarje našlo na meti vandala.

Međureligijsko vijeće BiH je još jednom oštro osudilo ovaj varvarski čin, koji je unio nervozu i zgražanje među Bošnjake ovog grada, posebno što se to dogodilo u toku mjeseca ramazana. Upravo iz ove  džamije je i u toku ramazana bezbroj puta upućeni su poruke i želje za dostojanstven život Bošnjaka i suživot sa drugim narodima koji žive na ovim prostorima. Prividno smirenje situacije i određene satisfakcije predstavlja brza i efikasna akcija pripadnika Policijske stanice Prnjavor koji su operativnim radom otkrili počinioce.

nisani-prnjavor-2011

Utvrđeno je da su u posljednjem napadu na mezarje učestvovali Zoran Moravac (26)  iz sela Šarinci, opština Prnjavor, te jedno maloljetno lice. Oni su i priznali izvršenje ovog djela. Prema zvaničnom saopštenju koje je dao kabinet opštinskog načelnika rečeno je da ovo djelo nije inspirisano nacionalnom mržnjom, no nakon svega kroz šta su prošli i prolaze vjernici i predstavnici Medžlisa IZ Prnjavor teško je povjerovati u riječi opštinskog rukovodstva. 

Mesud Hrustić