Promo banner

A+ A A-

Ramazan i Bajram u Prijedoru

Dzematski iftari su jedna od novina na nasim prostorima i nesto po cemu ce ovogodisnji Ramazan u Prijedoru ostati upamcen. Dzematlije se okupe u dzamiji I zajednicki ,solidarisuci se organizuju pripremu hrane s kojom se po zalasku sunca I aksamskog ezana skupa iftare. Pri tom se svakako ne zaborave ni oni koji je na zalost ni u Prijedoru nemaju dovoljno.

Ovim cinom se na najljepsi moguci nacin ove godine ozivljavao duh zajednice bez koje niti jedan muslima nije upotpunjen. Zajednicki iftari su ove godine organizovani u svim dzemaatima na prostoru Lijeve obale Sane a posljednji zajednicki iftar je organizirao dzemaat Carakovo. Ovaj iftar su svojim prisustvom uvelicali i glavni imam Medzlisa IZ Prijedor prof Merzuk efendija Hadzirusidovic te muftija Bihacki Hasan efendija Makic koji su se prisutnim dzematlijama i dzemaatlinkama obratili apelirajuci posebno na istrajnosti u organizovanju ovih zajednickih iftara i na njihovoj skromnosti, a muftija pri okoncanju iftara proucio i dovu.

Nakon iftara muftija Bihacki se uputio u Carsijsku dzamiju u Prijedoru u kojoj je skupa s dzematlijama za muslimane Prijedora najznacajnije dzamije , klanjao posljednju ovogodisnju teraviju nakon koje su imami Medzlisa IZ Prijedor s glavnim imamom Merzuk efendijom proucili Mevlud.

Noc uoci Bajrama u nekim dzemaatima je uprilicen vatromet medju kojima je najzapazeniji bio vatromet u dzemaatu Cela u kojem je ove godine otvorena veleljepna dzamija.

prijedor-bajram1

Klanjanjem Bajram namaza u 16 od ukupno 17 dzamija na podrucju Medzlisa danas je zapoceta proslava ovog, za vjernike islamske vjeroispovijesti najveceg praznika. Radost Ramazanskog Bajrama posebno osjete postaci, to jest oni koji se ,kako to u svom izlaganju na mevludskom program posljednje ramazanske veceri u Carsijskoj dzamiji rece muftija Bihacki prof. Hasan efendija Makic "na svom proputovanju kroz ovodunjalucki zivot svake godine zaustave na mjesec dana, pa krenu dalje do sljedece ramazanske stanice na kojoj se opet zaustave da rezimiraju dosadasnji zivot i svoja dobra i losa djela te sakupe snagu za svakodnevna iskusenja".

Nakon klanjanja Bajrama najveci broj vjernika se uputio ka Sehidskim mezarima kao i ostalim mezarlucim kako bi se sjetili svojih najmilijih a posebno onih koji u posljednjem ratu i agresiji na Bosnu i Hercegovinu na tako svirep nacin izgubise svoje zivote.

Bajrami su prilika kada se posebno obraca paznja na najmladje te se u vecini dzemaata djeci podjele i paketici. U dzemaatu Carakovo je to vec postao tradicionalni cin. I ove godine donacijom potomaka Radzife i rahmetli Kasima Brkica te Nifke i Alije Redzica, kao i donacijom Mehmeda-Mese Musica kupljeno je 100 paketica koji su prvog dana Bajrama podjeljeni svoj djeci Carakova starosti do 12 godina kao i onoj djeci koja su se zatekla u Carakovu u posjeti rodbini.

prijedor-bajram2

Zaista je neopisivo dirljiv trenutak vidjeti dzamiju punu djece koja se onako, na samo djeci svostven nacin obraduju kesici punoj slatkisa i obecavaju da i nasa mjesta, posebno stradali dzemaati Lijeve obale Sane ipak imaju buducnost o kojoj se mora povesti racuna.

Paketice je u Carakovu licno urucio novi imam ovog dzemaata profesor Huso efendija Jasarevic koji je iskoristio priliku da djecu istog dana pozove i upise u novu skolsko-mektebsku godinu.

Sa clanovima dzemaatskog odbora ovaj mladi covjek tesko pogodjen kolicinom zla koje je zadesilo dzemaat Carkovo u julskim danima 1992.godine, iskoristio je priliku pa je poslijepodne istog dana obisao nekoliko porodica sehida u Carakovu a posebno se zadrzao kod jedinog prezivjelog clana porodice Redzic, Sulejmana Redzica koji je kao cetrnaestogodisnji djecak prezivio streljanje u kojem su mu ubijeni otac Esef, majka u drugom stanju Naila, te tri maloljetna brata, Fahrudin, Namir i Vahid. posjecene su i kuce Dizdarevic Saliha, Music Mustafe i Dude te Karupovic Tahira i Suhre cime je zapocet ciklus obilazaka ovakvih porodica kojih je u Carakovu zaista mnogo.

I ove godine je zaista tesko bilo ostati ravnodusan gledajuci u gorcinu lica mladica nad kaburima svojih prerano izgubljenih oceva, ili drhtave stare brade didova nad kaburima svojih sinova i brace koje uzalud pokusavaju da zadrze bol. Ovaj prizor ce svakako tesko biti podnijeti ponovnim okupljanjem na sehidskim mezarima na prostoru citavog Medzlisa IZ Prijedor zakazanog u 10 sati ujutru cime ce biti obiljezen i "Dan sehida" kako se inace obiljezava drugi dan Bajrama. Nakon obilaska mezarja u Carsijskoj dzamiji u Prijedoru ce biti poklonjena hatma dova pred duse sehida Prijedora koju su zajednicki proucili imami Medzlisa IZ Prijedor.

Sudbin Musić

(www.mojprijedor.com)