A+ A A-

Bajramski koncert i vatromet u Bužimu

buzim

Prvog dana Ramazanskog bajrama 1. ševala 1432 h.g., 30. 08. 2011. godine na Trgu Alije Izetbegovica (iza Gradske džamije), Medžlis IZ-e Bužim u saradnji sa Općinom organizirao je bajramski koncert kakav u Bužimu odavno nije viden.

Prije samog koncerta je rukovodstvo Medžlisa u hotelu Europa organiziralo bajramski prijem uz kahvu i kolače za predsjednike džematskih odbora, predstavnike Općine, Izvrsnog odbora Medžlisa, direktore javnih institucija, predsjednike stranaka, zastupnike u Vladi Kantona i brojne druge ugledne i zaslužne građane općine Bužim. Nakon bajramske kahve i ugodnog druženja klanjao se aksam namaz u Gradskoj džamiji, a poslije akšama otpčela je bajramska svečanost.

Kao i obično program je otvoren učenjem Kur'ana tj. ašareta kojeg je proucio Muhamed ef. Veladžić, a nakon toga uslijedilo je obraćanje zvanica i domaćina. Skupu od preko 2000 vjernika obratili su se i uputili bajramske čestitke: glavni imam Mehmed ef. Harčević, muftija Hasan ef. Makić, načelnik Općine Mirsad Šahinović, predjedavajući Općinskog vijeća Agan Bunić i predsjednik Medžlisa Eniz ef. Veladžić.

U pauzama između govornika nastupali su učač ilahija i kasida Sinanudin Bajrić i samostalni hor iz Čave a u zabavnom dijelu prisutne su prelijepim sevdalinkama počastili solisti KUD-a Sevdah Kemal i Kemo Dizdarević, te Mehdi Mehmed Odobašić. Kao „šlag na tortu" svi učesnici su na bini zajedno izveli sevdalinku "...nek' se zna da Bajram je", što je i bio moto ovogodišnje bajramske svečanosti, a sve prisutne dodatno je oduševio veliki bajramski vatromet, čime je i završeno ovo prelijepo bajramsko druženje.

Opšta konstatacija na kraju je bila da je koncert odlično pripremljen i izveden, da je ovo stvar koja Bužimu i Bužimljanima treba, da je ovo način i alternativa nemoralnim tzv. bajramskim feštama i da "ondje" gdje se najvise posti treba da se najbolje i najviše bajramuje! Vrijedi napomenuti i to da je konferansijer svečanosti bio Emin ef. Grošić.

 

E. V.