Promo banner

A+ A A-

Centralni omladinski iftar u Norrköpingu

Pokrovitelj: Bemuf/MOS Švedske 

Dana, 27.avgusta omladina iz mnogih švedskih gradova se uputila prema gradu Norrköpingu gdje su ih čekali vrijedni domaćini, organizatori Centralnog tradicionalnog omladinskog iftara čiji pokrovitelj je BeMUF ili MOS -Muslimanski omladinski savez Svedske.

U prostorijama Islamske zajednice u Norrköpingu, gdje se, po tradiciji iftar priprema i realizira, zatičemo vrijedne djevojke i momke kako užurbano pripremaju iftar, serviraju hranu na veliki ovalni sto, neki bi rekli, švedski sto, gdje je, iako je do iftara bilo jos 2-3 sahata, haman, sve već bilo servirano. Prvi dojam s kojim se susrećemo su nasmijana lica omladine ove Zajednice i Omladinske organizacije, njihove tople rijeci dobrodošlice i ugodne mirise bosanske hrane.

iftar-svedska-om-2011-2

U programu, prvo se obratila Ezmira Nuhanović, biranim i toplim riječima dobrodošlice svima prisutnima. Potom je veoma zanimljivo i poučno predavanje održala Hedija Bosnjak, svršenica Medrese "Džemaludin Čaušević"u Cazinu, a sada studentica Filozovskog fakulteta u Sarajave, o vaznosti i znacaja mladosti, omladine i njihova doprinosa Zajednici muslimana i Ummeta u cjelini. Omladina je predavanje saslušala s pažnjom. U programu je nastupio i hor ilahija i kasida "El-Kevser" u obogaćenom i proširenom sastavu. Adi Krhan vješt i sposoban oko kompjuterske tehnike se pobrinuo i lijepo uštimao igru slika (bildspel) sa ranijih omladinski iftara i aktivnosti -sto je dodatno privuklo pažnju omladine. 

iftar-svedska-om-2011-2

Nakon programa omladina je, bez izuzetka, obavila akšam namaz, a potom pristupila iftaru.

Iftar je u ugodnoj atmosferi trajao do teravih namaza. 

Prije teravih namaza svim prisutnima se obratio Amel Osmanović, član IO IZBuS, prenoseći selame od glavnog imama i predsjednika IZBuS pridružujući se savjetima omladini, kao i odraslima. 

Jaciju namaz i teravih namaz je predvodio mladi softa koji svoj ramazanski angažman provodi u džematu Stokholm, Dženan Mahmutović. 

iftar-svedska-om-2011-4

Na iftaru je bila prisutna omladina iz sljedećih gradova/džemata: Geteborg, Gislaved, Stockholm, Örebro, Trollhättan, Linköping, Skövde, Växsjö, Malmö, Halmstad, Jönköping, Kalmar. 

Zamolili smo djevojku Nelu Mašinović da kaže svoje impresije sa iftara, a ona je sva ozarena izjavila:

-Bilo nam je prelijepo, došlo je mnogo omladine, cak i iz Bosne i Hercegovine bile su neke djevojke, lijepo smo se družili, upoznali novu raju i tako. Nela je inače završila Ekonomiju i danas radi u Banki u Norrköpingu.

iftar-svedska-om-2011-5

Predsjednica Bošnjačke omladinske organizacije, djevojka koja se brinula o svemu, koordinirala, Ezmira Nuhanović kaže: "Nama je bilo prelijepo na iftaru, čast nam je i zadovoljstvo da već po drugi pravimo centralni iftar. Nadamo se da su i ostali zadovoljni i da su sa sobom odnijeli lijepe utiske." 

Druženje omladine je završeno sa sabahom u džematu, da ljepše nije moglo biti. 

iftar-svedska-om-2011-1

Treba pohvaliti ovu nasu divnu omladinu i one koji su prevalili vise stotina kilometara da bi dosli i susreli svoje vršnjake, ali i omladinu domaćine da sav ovaj odgovorni posao oko iftara protekne ugodno i hairli. 

Tekst: Muhamed Mahmutović

Foto: Ervina Nuhanović i Samedin Mašić