A+ A A-

Reisu-l-ulema posjetio Prozor i Konjic

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić posjetio je Bošnjake u Prozoru i Konjicu.

U okviru ramazanskih posjeta reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića Bošnjacima muslimanima, u popodnevnim satima u nedjelju, 28.08.2011. godine, reisu-l-ulema je boravio u Prozoru.

IMG_6816

Tom prilikom posjetio je šehidsko mezarje, održao sastanak s imamima Medžlisa Islamske zajednice Prozor, a nakon akšam namaza iftario sa imamima, članovima Medžlisa i predstavnicima prozorskih Bošnjaka.

IMG_6824 

Reisu-l-ulema se upoznao sa prilikama u kojima radi Medžlis Islamske zajednice Prozor, dok su Bošnjaci koji su se vratili i žive u Prozoru prenijeli reisu-l-ulemi svoja zapažanja i viđenje situacije u ovom gradu i života bošnjačkih povratnika.

IMG_6810

Bošnjaci su ukazali na teške ekonomske prilike u kojima žive i nastavak diskriminacije prilikom zapošljavanja u općinske organe i ustanove koje se finansiraju iz općinskog budžeta.

IMG_6827

Također je istaknuto da se prozorski Bošnjaci povratnici osjećaju zaboravljenim i ostavljenim od bošnjačkih predstavnika i institucija, pa čak i njihove posjete su vrlo rijekte ili ih nema nikako.

reis-prozor-konjic-2011

Nakon iftara u Prozoru reisu-l-ulema je u Konjicu klanjao teravih-namaz. Nakon teravih-namaza reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić se obratio prisutnim džematlijama i nakon toga proučio kišnu dovu.