A+ A A-

Muftija zatražio zaštitu od uznemiravanja FTV

ftv-logoMuftija tuzlanski zatražio je da nadležni državni organi muslimane zaštite od Federalne televizije i njihovog uznemiravanja i ometanja u vršenju vjerskih obreda.

Muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović uputio je pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, Uredu OHR-a i Uredu Ombudsmena Bosne i Hercegovine tražeći da se obredni prostori i muslimani tokom obavljanja obreda zaštite od uznemiravanja i bahatih upada kako je to prethodnih dana demonstrirala Federalna televizija u Živinicama.

U otvorenom pismu članovima Predsjedništvu BiH, muftija tuzlanski ukazujući na neprofesionalan, pristrasan i nekorektan tretmanu muslimana i Islamske zajednice u sredstvima javnog informiranja, posebno na Radio-televiziji Federacije Bosne i Hercegovine, podsjeća da ova televizija vrši medijsku agresiju na muslimane i Islamsku zajednicu, skrnavljenjem sakralnog džamijskog prostora i ometanjem vjernika u vršenju obreda.

U pismu se ističe da se ovakvim odnosom Federalne televizije krši Ustav BiH, Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica BiH, Krivični zakon FBiH, Zakon o komunikacijama BiH i Kodeks o emititranju radio televizijskog programa BiH.

U pismu se dalje navodi: „Posljednji slučaj nekorektnog i neistinitog izvještavanja FTV-a imali ste priliku vidjeti, 24. 8. 2011. godine, na Dnevniku 2 i nekim drugim informativnim emisijama na ovoj televiziji. Naime, novinarska ekipa FTV-a, novinar Omer Hasanović i snimatelj Emir Hrnčić, dana 23. 8. 2011. godine, za vrijeme teravih namaza, u vrijeme svetog muslimanskog mjeseca ramazana, u svetom prostoru džamije Islamskog centra u Živinicama, bez odobrenja je vršila snimanje džamijskog prostora za vrijeme teravih namaza, bez znanja vjernika je snimala njihove izjave, bez skidanja obuće ušli su u džamijski prostor, pri čemu je sačinjena i objavljena neistinita informacija.

Kada su službeni predstavnici džemata obavijestili Policijsku uprave Živinice o ovom slučaju, njeni službenici su također oskrnavili sveti džamijski prosotor ulaskom u džamiju u obući i vrlo drskim odnosnom prema vjernicima stavili im do znanja da ne mogu računati na njihovu zaštitu.

Ustav BiH i Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica BiH utvrđuju i štite prava vjernika da slobodno ispoljavaju svoju vjeru, da se organiziraju u vjerske zajednice i da ih niko ne ometa u vršenju obreda, a vjerskim zajednicama garantira pravo na profesionalan, nepristrasan i korektan tretman u sredstvima javnog informiranja.

Shodno tome, tražimo od vas da se pozabavite ovim problemom i da nas zaštitite, jer naša prava i slobode ugrožavaju javni medijski servisi i državni organi. Pozivamo vas da dođete u džemat Živinice-Centar i da se osvjedočite kako državni organi krše ljudska prava i satiru ih u prah. Također vas pozivamo, kao najodgovrnije tijelo u državi Bosni i Hercegovini, da zaustavite ovu nepravdu.... U suprotnom, sugeriraćemo našim džematlijama da se sami zaštite od nasilja i nepravde", ističe se u pismu muftije Kavazovića.

Pismo Ombudsmenima
Pismo slične sadržine muftija Husein ef. Kavazović uputio je Ministarsvtu za ljudska prava i izbjeglice, visokom predstavniku Valentinu Incku i Uredu Ombudsmena BiH.

U pismu Uredu Ombudsmena muftija Kavazović uložio je žalbu protiv Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine - zbog neprofesionalnog, pristrasnog i nekorektnog medijskog tretmana muslimana i Islamske zajednice, te zbog ometanja muslimana u vršenju vjerskih obreda, kao i protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Policijske uprave Živinice - zbog neprofesionalnog i neprimjerenog odnosa prema sakralnom prostoru džamije i prema predstavnicima Islamske zajednice, zbog nezakonitog i nasilnog odnosa prema vjernicima tokom policijske intervencije, te zbog nezakonitog postupanja tokom policijske intervencije i neoduzimanja predmeta sa kojim je izvršeno krivično djelo.

„Također, želimo vaše mišljenje da li osoba, koja je pravomoćno osuđena na uvjetnu kaznu zatvora, ima pravo na obavljanje vjerskog obreda u skladu sa zakonom? Imamo li pravo, kao vjerska zajednica, zabraniti vjernicima dolazak u vjerski objekat, iako ne krše kućni red i pravila Islamske zajednice? Mehmed-ef. Butković, koji je predmet agresivnog interesovanja FTV-a, je pravosnažno osuđen na uvjetnu kaznu zatvora. FTV-u smeta što imenovani dolazi u džamiju, klanja namaze, uči Ku´ran i učestvuje u vjerskom životu džamije u Živinicama, zbog čega ova medijska kuća u ovom svetom mjesecu terorizira vjernike ovog džemata. Koliko je nama poznato svi građani ove države imaju ustavno pravo na ispoljavanje svoje vjere, tako da niko nema pravo, ni vjerska zajednica ni tv-e kuća, zabraniti Mehmedu Butkoviću da bude vjernik i da svoju vjeru ispoljava u skladu sa propisima. Ukoliko nismo u pravu, molimo vas da nas poučite kako da postupimo a da ničije pravo i slobodu ne ugrozimo", navodi se u pismu Uredu Ombudsmena Bosne i Hercegovine.