A+ A A-

Prvi halal certificirani restoran u regionu

Agencija za certificiranje halal kvalitete organizirala je 25. augusta svečanu dodjelu prvog halal certifikata za usluge iz oblasti ugostiteljstva - pripreme i posluživanju hrane u restoranu i van restorana (catering).

Restoran „Terasa" Ilidža je prvi halal certificirani restoran u BiH i u regionu koji je implementirao zahtjeve Halal standarda BAS 1049:2010 i Vodiča za certificiranje uslužnih djelatnosti te svoje usluge pripreme i posluživanja hrane prilagodio potrebama halal potrošača. Restoran je kategoriziran u najvišu kategoriju DIAMOND što podrazumijeva da su sva jela u restoranu halal i da postoji mogućnost obavljanja namaza u mesdžidu koji se nalazi u sklopu restorana.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici kompanije Interclima doo Sarajevo u čijem se sastavu nalazi Restoran ''Terasa'', Islamske zajednice u BiH, Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH, ambasada, vladinog i nevladinog sektora, medija i drugi pozvani gostiju. Ovom prilikom za sve goste je organiziran iftar, proučena je dova i obavljeno zajedničko klanjanje namaza.  

restoran_Terasa_dodjela_cert_2011

Halal certifikat direktorici restorana „Terasa", Adisi Spahić-Muharemagić svečano je uručio reisu-l-ulema, dr. Mustafa-ef. Cerić koji je istaknuo značaj konzumiranja zdrave i provjerene hrane te pozvao i druge restorane i hotele da svoju ponudu upotpune uslugama za halal konzumente. 

„Restoran `Terasa`  već odavno primjenjuje propise vezane za halal hranu u svom poslovanju, stoga smo odlučili da dobijemo i zvanični certifikat kao priznanje onoga što već radimo" - kazala je direktorica Adisa Spahić-Muharemagić. 

„Prema istraživanju magazina Halal Journal, BiH je rangirana na visoko 4 mjesto u anketi TOP 10 svjetskih destinacija u 2011. godini za halal turiste. Da bi smo adekvatno odgovorili na potrebe domaćih i stranih halal turista neophodno je da im pružimo adekvatnu uslugu - halal certificirane i rangirane hotele i restorane i da im na najbolji način prezentiramo bosansku gostoljubivost. Restoran ''Terasa'' je primjer kako kompanije usklađuju svoje poslovanje sa svjetskim trendovima i zahtjevima konzumenata i nadamo se da će i drugi hoteli i restorani prepoznati svoj interes i iskoristiti šansu koja nam se pruža - biti među najatraktivnijim svjetskim destinacijama za halal turiste. Godišnja stopa rasta svjetskog halal turizma je takva da niko ozbiljan ne može biti ravnodušan i propustiti priliku da bude dio te uspješne poslovne priče.'' - istakao je Amir Sakić direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete.

Proces implementacije zahtjeva Halal standarda BAS 1049:2010 u Restorana ''Terasa'' započeo je u julu, da bi certifikacijom auditom organiziranim polovinom augusta utvrđeno da restoran „Terasa" je ispunio sve uvjete i zahtjeve Halal standarda.

Restoran je prilagođen poslovnom okruženju: sala za seminare sa projektorom, kancelarije za seminare uz vrhunsku ponudu hrane i bezalkoholnog pića. Također, restoran je pogodan za organizaciju različitih svečanosti (rođendani, razne vrste proslava, iftari, šerijatska vjenčanja, mevludi, itd).  U sklopu restorana nalazi se i prostorija za obavljanje namaza - mesdžid.

(www.halal.ba)