A+ A A-

Tuzlanski muftija osudio upad ekipe FTV-a

muftija-tuzlanski-husein-ef-kavazovicPovodom događaja u džamiji Islamskog centra u Živinicama, izazvanih upadom ekipe Televizije Federacije BiH (FTV) tokom obavljanja teravih-namaza dana 23. augusta 2011. godine, Muftija tuzlanski izdaje 

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Nenajavljeno upadanje novinarske ekipe Radio-televizije Federacije BiH (FTV) u džamiju Islamskog centra u Živinicama, u vrijeme kada se u njoj obavljalo klanjanje teravih-namaza i to na način koji ne priliči osnovnoj kulturi ponašanja u džamiji, smatramo nasiljem nad mirnim džematlijama ovoga džemata, koji su došli, nakon još jednoga toplog dana ramazanskog posta, da se u miru posvete svome ibadetu i molitvi.

Novinar Omer Hasanović i snimatelj Emir Hrnčić su u obući ušli u džamiju u vrijeme teravih-namaza. Oni nisu htjeli na miran način, kako dolikuje sakralnom prostoru džamije, snimiti to što su htjeli snimiti, nego su, i pored upozorenja džematlija, bahato se ponašali i uznemiravali ih u namazu. Oni su ovim činom povrijedili član 6 Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju vjerskih zajednica države Bosne i Hercegovine, u kojem je eksplicitno zabranjeno uznemiravanje i ometanje vjernika tokom obavljanja vjerskog obreda.

Ova svojevrsna „opsada" ove džamije traje već danima, a sve sa zluradom namjerom ove televizijske stanice da ocrni Islamsku zajednicu u BiH nakon objavljivanja izvještaja o islamofobiji, koristeći se „slučajem Mehmed Butković". S tim u vezi, želimo naglasiti da niti jedna sudska presuda ne može nekome oduzeti zagarantirano pravo na slobodu ispoljavanja vjere, pravo na vjerske obrede i pravo na udruživanje u džemat, pa tako ni Mehmedu Butkoviću. To naročito ne može činiti neki javni televizijski emiter, koji bi, po svome poslanju, više trebalo da stoji na braniku tih prava, a ne da ih ugrožava.

Ovim putem želimo obavijestiti našu javnost, a muslimansku prije svega, da ćemo mir i svetost naših džamija čuvati raspoloživim legalnim sredstvima i da nećemo dozvoliti da se taj mir narušava od bilo koga, pa i od zlonamjerne i instrumentalizirane TV-stanice. Sa tim ciljem smo već poduzeli određene pravne radnje, stoji u saopćenju za javnost tuzlanskog muftije Huseina ef. Kavazovića.