A+ A A-

Majstori samodestrukcije

samodestrukcija

Piše: Elnur Salihović

S priličnom dozom mučnine počinjem pisati ovaj tekst, jer je ramazan i u ovim mubarek danima ne bi trebalo previše polemizirati, ali ga moram napisati. Jučer,  prilikom posjete ''virtuelnom svijetu'' , ugledah na Facebook profilu svog bivšeg kolege sa Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu zanimljiv komentar i poruku. U prvi par rečenica koje pročitah, bi mi drago da kolega sa velikom dozom samokritike, prilazi problemu prikupljanja i raspodjele zekata. Međutim, čitajući dalje svatih da je prvobitni utisak bio čista varka.

Moj bivši kolega, uslikan u ahmediji i džubetu, na svom profilu, poručuje svom virtuelnom džematu i prijateljima (njih nešto više od 600 duša) i pita se kako pozivati ljude da daju zekat, a nismo im ponudili nijedan projekat koji bi oni prepoznali kao svoj i bili motivirani dati zekat. Jadi se kako nema ni transparentnosti u raspodjeli , a zatim poentira kako se ovo što radi Rijaset Islamske zajednice u BiH ne može nazvati raspodjelom, već krčmljenjem zekata i sadekatu-l-fitra. Donekle ja razumijem svog bivšeg kolegu sa FIN-a, vrućina je posti se, a posljednjih mjeseci veliki je pritisak u Švicarskoj u kojoj živi i radi, sve je teže izdržati stalni rast švicarskog franka, pa je valjda većina stanovnika  ove države, pa tako i moj kolega pod stanovitim pritiskom, pa mora malo na nekoga se i ''istresti'' kako bi pritisak malo popustio. Pritisak pojačava i činjanica da je dobar dio džemata trenutno u Bosni i Hercegovini, pa bi se moglo desiti da usfali para u džematskoj kasi, ali nadam se da će jaki ''švicarac'' (švicarski franak) ublažiti eventualne gubitke. Poručuje efendija svom džematu preko Facebook-a, valjda trenutno više može uticati na njih putem ovog medija, nego putem hutbe, vaza ili druženja organizovanih u svojoj džamiji, da ne bi slučajno se prevarili i svoj zekat i sadekatu-l-fitr dali negdje u BiH, nebitno bilo to u većem ili manjem entitetu, jer će sigurno fuliti.

Kroz efendijinu poruku može se između redova pročitati da ne smiju zaboraviti na svoj matični džemat i efendijine priznanice, na koje, prema vlastitom priznanju od prije par godina, prikuplja sve veće iznose date na ime zekata u svom džematu i naravno ne prikazuje ih u ukupnom zbiru prikupljenih sredstava i ostavlja u punom iznosu za potrebe džemata. Kad smo već kod priznanica htio sam odmah upitati kolegu, putem istog medija, da li on objavljuje prije ramazana projekte u koje će utrošiti zekat i sadkatu-l-fitr, koji uzgred rečeno prikuplja kršeći propise Zajednice u kojoj radi i direktno podriva Bejtu-l-mal te iste Zajednice, ali ipak sam prešutio da ga ne bih kojim slučajem povrijedio i nedaj Bože umanjio njegov autoritet kod njegovih džematlija, ali me to na kraju košta pola neprospavane noći.  Pitanje je koliko ljudi u njegovom džematu zna za tu njegovu aktivnost.  

Švicarska je zemlja koja ima interesantne zakone, a jedan od njih je i zakon o zaštiti podataka vlasnika računa i tajnosti fondova, pa valjda kolega po tom osnovu traži da u Bosni sve mora biti transparentno do najsitnijeg detalja, dok u Švicarskoj može se mnogo toga i sakriti, jer nije on kriv već mu zakoni te države tako nalažu. Naravno, slažem se ja sa svojim kolegom da prikupljanje i raspodjela zekata trebaju biti transparentni i da trenutno stanje što se tiče toga može i treba biti bolje, ali me iritira velika doza hipokrizije i pokušaja da se preko leđa Rijaseta, Bejtu-l-mala gradi vlastiti autoritet, a u isto vrijeme se radi potpuno suprotno  svojim istupima u javnosti.  Nažalost, svjestan sam da, opet prema njegovim tvrdnjama i informacijama iz drugih izvora, nije on usamljen slučaj, ima još ovakvih primjera, pa sam stoga i predlagao da se na nivo Rijaseta napravi komisija koja će ispitati ovakve slučajeve, da oni ne bi svojim destruktivnim djelovanjem ugrozili cjelokupan sistem prikupljanja i raspodjele zekata i sadekatu-l-fitra Islamske zajednice u BiH, koji je građen godinama i koji je dobra osnova za dalja, neophodna unapređenja.

Spomenuh gore da kolega ne vidi važne projekate iza kojih stoji Islamska zajednica u BiH, a u koje bi vrijedilo dati zekat. Nije li Fakultet Islamskih nauka u Sarajevu, projekat koji traje već nekoliko desetljeća i koji školuje kadar koji održava i unapređuje vjerski život Bošnjaka, projekat koji zavređuje da bude finansiran iz sredstava zekata ili je milion i šeststotina hiljada KM (914.285 švicarskih franaka, da me kolega bolje razumije), koliko se prošle godine izdvojilo za FIN iz Bejtu-l-mala,  novac ''bačen niz vodu''. Nije li Gazi Husrevbegova medresa, projekat koji traje gotovo pet stoljeća, projekat koji je vijekovima jedan od glavnih stubova očuvanja islama na ovim prostorima, projekat u koji vrijedi usmjeriti sredstva prikupljena od zekata ili je 800.000,00 KM ( 457.132 CHF) potrošeno protivno šerijatskim propisima. Nisu li pedagoški fakulteti u Bihaću i Zenici, kao i sve ostale naše medrese rasadnici znanja i ukrasi naše Zajednice ili je 500.000,00KM (285.714,00 CHF) zloupotrijebljen i netransparentno njima dat novac od zekata. Nisu li Islamske informativne novine  Preporod, hvale vrijedan projekat koji traje  više od četerdeset godina ili je i novac usmjeren u održavanje i unapređenje ovog časopisa protraćen. Nije li radio Bir, veoma kvalitetan i uspješan projekat ili je novac usmjeren za podršku ovom mediju neopravdano dodijeljen. Nisu li podrška povratku, porodicama imama šehida, siromašnim i ugroženim, za koje se svake sjednice Rijaseta odobri po nekoliko desetina hiljada konvertibilnih maraka, dobri projekti ili je i taj novac raskrčmen.  Pomenuh pojam raskrčmen jer tako kolega naziva raspodjelu zekata  i sadekatu-l-fitra iz Bejtu-l-mala Islamske zajednice u BiH.

Naravno, kolega je za svoj ''post'' dobio čitave četiri poruke podrške i nekoliko ''lajkova'', a sa posebnim ushićenjem dočekali su to oni koji i nemaju namjeru davati zekat, a potebna im je neka vrsta opravdanja da im se savjest barem malo umiri, pa valjda će efendiji malo pojačati kovertu  i imati ovu ''uštedu'' na umu, kada to bude trebalo. Isti dan, nakon gore navedenog razočarenja u rezon, bivšeg kolege, stiže mi poruka putem tog istog Facebook-a od drugog kolege, glavnog imama u jednom gradu u manjem BiH entitetu, da mu dopustim da preuzme sliku sa mog profila, a to je slika riječi zekat sastavljene od nekoliko pojmova koji se mogu vezati za tu riječ, koja ujedno u vidu džambo plakata po BiH i banera po internetu , promoviše važnost obaveze zekata i zekat kalkulator. Pomenuti kolega hoće da i postavljanjem te slike za glavnu sliku svog profila, da dodatni doprinos u promoviranju ove obaveze. Svjestan je kolega iz Prnjavora kolika je važnost institucija Islamske zajednice, koliko je za njega i ostale njegove kolege velika i sama posjeta nekoga iz vrha Islamske zajednice, a kamoli pomoć iz Fonda Bejtu-l-mal za podršku povratničkim džematima. Iz Švicarske se to malo teže vidi, jer velike su Alpe, pa i da hoćeš teško možeš dobacit' tako daleko.

Imami povratnici u manji BiH entitet, pod ''manjim'' su pritiskom, nemaju kad razmišljati o luksuznim autima i putovanjima po svijetu, jer zaokupljeni su drugim stvarima. Uspjeh je ako im dan prođe bez provokacije ili usput bačene ''kašikare'' u džamijsko dvorište ili imamske kuće, pa valjda zbog takve vrste pritiska, nađu više vremena  da se posvete i promoviranju islamskih šartova.  Umalo da zaboravim i preporuku jednog od džematlija mog kolege iz Švicarske, da bi Islamska zajednica trebala, kao što to neki rade, svaku pomoć snimiti i pokazati ljudima gdje su pare otišle. Nažalost,  džematlija gubi iz vida da je takav način pomoći nerijetko motiviran ne moralnim ili vjerskim ubjeđenjima već motivima dobre reklame i samopromocije i da Islamska zajednica ne bi smjela sebi dozvoliti da upadne u zamku miješanja nijeta i da vođena namjerom da što više uveća Fond Bejtu-l-mal, potroši raspoloživa sredstva od zekata i sadekatu-l-fitra pod budnim okom kamera i bliceva. Slažem se da bi bilo dobro dati više informacija o humanitarnim aktivnostima Islamske zajednice i raspodjeli sredstava iz Bejtu-l-mala u te svrhe, ali to ne smije biti motivirano čisto povećanjem prikupljenih sredstava, već stvarnom željom i potrebom da se što efikasnije dođe i pomogne onima kojima je pomoć zaista potrebna. Najsretniji bih bio kada bismo mogli iz Bejtu-l-mala kupovati našim povratnicima i ugroženim sredstva za rad, siromašnim studentima računare, u većoj mjeri raditi na smanjenju siromaštva i nepismenosti, kao što to rade naša braća u Maleziji, ali ima jedna ''mala' razlika između nas i njih. Oni prikupe sredstva zekata i sadekatu-l-fitra i na raspolaganju imaju 550 milona KM(314 miliona CHF), a mi 5,5 miliona KM (3,14 miliona CHF).

Budući da se iz poruke mog kolege iz Švicarske može izvući zaključak da ni reisu-l-ulema, ni naibu reis, ni sve naše muftije i ostali članovi Rijaseta nisu baš upućeni u propise o zekatu pa ''krčme'' sredstva prikupljena od zekata, kolegi i njegovim istomljišljenicima bih preporučio da se obrate na druge ''prave'' adrese i da tamo usmjere svoj zekat, a naravno mogu preporučiti to i svojim džematlijama. Ukoliko želi zekat usmjeriti u male projekte onda ima nekoliko koje vrlo lahko može naći, opet na ''neizbježnom'' Facebook-u. Ima jedan vrlo ugledan čovjek, ima samo jednu podignutu optužnicu u Tužilaštvu BiH, otvorio dućan na internetu i prodaje knjige, pa se dosjetio valja granat pos'o, pa što ne i prikupljati zekat i sadekatu-l-fitr, to je sad moderno. Tvrdi čovjek da će zekat i sadekatu-l-fitr, koji stigne, naravno, na njegov privatni račun, koji je jasno naveden, rasporediti u skladu sa Kur'anskim uputama i da je on baš prava adresa i čovjek nudi projekte raznih pomoći, samo je bitno da novac legne na njegov račun. Također, tvrdi da je za ovaj posao dobio saglasnost od nekoliko alima. Jednog od tih alima, doktora islamskih nauka, sam lično kontaktirao i pitao za ovaj slučaj, a on mi odgovori da tu osobu ne poznaje i da se ona lažno koristi njegovim imenom. Ma nije to toliko ni bitno, bitno je da čovjek ima ''prave'' projekte. Treba zanemariti i sitnicu da je dvije trećine teksta kojim poziva ljude da uplate zekat i sadekatu-l-fitr na njegov račun ''pođonio'' sa zekat kalkulatora Islamske zajednice u BiH, bez ikakvog pitanja i traženja dozvole za to.

Možda se kolegi ipak svide malo ''veći'', ''globalni'' projekti u kojima će se moći povezati sa globalno jakim igračima, koji u svom globalnom djelovanju nisu zaobišli ni Bosnu i Hercegovinu. Kolega bi mogao između ostalog podržati projekte izgradnje studentskih domova za njihove univerzitete i koledže i ukoliko iznos bude značajan, mogao bi dobiti besplatnu eskurziju, jal heftu, jal dvije, zavisno od datog iznosa, u Istanbul ili neko ljetovalište na Turskoj rivijeri.  Jest da se put dijelom finansira i od datih sredstava zekata, ali nije nikakav problem kad ljudi ''znaju'' i imaju ''projekte''. Moj kolega očito zaslijepljen narcisoidnošću i samodovoljnošću ne primjećuje samodestruktivne poruke koje šalje svojim džematlijama i prijateljima.  Molim Uzvišenog Allaha da njega i sve nas uputi na pravi put.