Promo banner

A+ A A-

Uručen prvi halal certifikat u Crnoj Gori

Bjelopoljski Mesopromet je prva kompanija u Crnoj Gori koja je implementirala Halal certifikat.

Generalnom direktoru i vlasniku kompanije Hilmiji Franci na svečanosti organiziranoj 20. augusta 2011. godine, certifikat je uručio reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić a certifikate za interne auditore Amir Sakić direktor Agencije za certificiranje Halal kvaliteta u BIH.

halal-certifikat-crna-gora-2011

Certifikaciju proizvoda po Halal standardu, obavila je Agencija za certificiranje halal kvalitete iz Tuzle.

Marketing menadžer u Mesoprometu Ivona Bošković je objasnila da je Halal standardom utvrđeno, šta je dozvoljeno, a šta zabranjeno muslimanima i kako provjerava primjena odredbi Halal standarda, kao i da je njime zabranjen veliki broj aditiva koji postoje u drugoj hrani.

"Halal standard počiva na preventivnoj proaktivnoj metodi, kompatibilan je sa drugim međunarodnim standardima koji uređuju oblast kvalitetnog upravljanja proizvodnjom. Preporučljivo je da kompanije koje konkurišu za Halal standard, već imaju ISO i HACCP standarde. Sa ponosom ističemo, da je naša kompanija još u julu 2009. godine uspješno implementirala HACCP sistem a od septembra iste godine nosilac je prava na žig „Dobro iz Crne Gore" istakla je Bošković.

Vlasnik Hilmija Franca je podsjetio da je u proteklih dvadeset godina kompanija rasla i širila svoj proizvodni asortiman .

"Prodajnu mrežu čini 28 maloprodajnih objekata a uvedena su i savremena tehnološka rješenja. Jedini smo proizvođači hrane u konzervi u Crnoj Gori. Imamo trendom upošljavanja stručnog kadra i imamo preko 600 zaposlenih. Na najbolji mogući način iskorištavamo sopstvene resurse, ostvarujući konkurentsku prednost, koja rezultira superiornim kreiranjem vrijednosti" istakao je Franca.

On je kazao da su u dosadašnjem poslovanju imali značajnu podršku Ministarstva poljoprivrede i drugih državnih institucija.

"Očekujemo, da će u budućnosti biti još više podsticaja i uspješnih projekata, koji će omogućiti jačanje i proširenje proizvodnje na sjeveru države" dodao je Franca.

Navodeći da broj konzumenata Halal proizvoda značajno premašuje broj muslimana u svijetu Amir Sakić je naglasio,da je u prošloj godini u svijetu proizvedeno Halal proizvoda u vrijednosti 640 milijardi dolara.

"I proizvodi bjelopoljskog Mesoprometa mogu se uključiti u svjetsku trku i ravnopravno se pojaviti na tržištima" kazao je Sakić.

Reis Fejzić je ocijenio dodjelu Halal certifikata „historijskim trenutkom za Crnu Goru".

"Ni za istok i zapad ništa novo, tamo ima "koliko hoćete" Halal certifikata od Amerike do Australije. Možda sam u Americi i zapadnoj Evropi imao više prilike da vidim naziv „Halal" nego na istoku. Halal certifikat nije samo za mesnu industriju već polazi od svakog prehrambenog i drugog proizvoda pa do turizma. Mislim da bi Crna Gora o tome trebala da razmišlja jer je turizam jako tražena grana" kazao je Fejzić.

On je naveo, da je ovaj trenutak „historijski za nas" i da su sretni kao Islamska zajednica zbog ovog događaja u nadi da će ovakav primjer slijediti druge firme i kompanije u Crnoj Gori.

Svečanosti uručenja Halal certifikata prisustvovali su pored ostalih ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović, otpravnik poslova BiH u Crnoj Gori Muharem Zejnelahu i predstavnik ministarstva poljoprivrede Brano Vujačić.

(www.monteislam.com)