A+ A A-

Upad nepoznatih osoba u džamiju

ZNAKIZ1Povodom narušavanja kućnog reda i mira u džamiji u Živinicama, Medžlis Islamske zajednice Živinice se oglasio saopćenjem za javnost u kojem se kaže:
-Jučer, 23. augusta 2011. godine nepoznate i nepozvane osobe su u obući ušle u džamiju u Živinicama za vrijeme noćnog namaza, teravije, remeteći red i mir u džamiji i ometajući vjernike da u miru obave molitvu. Mutevelija džamije je po službenoj dužnosti nepoznate i nepozvane osobe zamolio da se udalje da bi ustanovio da se radi o novinarima Federalne televizije.

Mutevelija je oduzeo kamere, pozvao policiju da dođe na lice mjesta i pripadnicima policije predao kamere koje je policija vratila novinarima.

Danas je muftija tuzlanski Husein Kavazović bio na licu mjesta, upoznao se sa slučajem, a Medžlis IZ Živinice je angažirao advokata kako bi se čitav ovaj slučaj predao sudu na dalji postupak, jer neovlašteno ulaženje i snimanje tuđeg posjeda podliježe zakonskom sankcioniranju.

Stoga MIZ Živinice obavještava javnost da bilo kakvo tumačenje FTV o ugrožavanju slobode medija je netačno i zlonamjerno. Sve džamije u Bosni i Hercegovini imaju svoj kućni red prema kojem je imam domaćin u džamiji i niko ne može neovlašteno ulaziti u džamiju osim sa namjerom da obavi molitvu. Treba podsjetiti da se prilikom ulaska u džamije skida obuća i poštuje islamska tradicija koja je svim dobronamjernim ljudima poznata, kaže se u saopćenju Medžlisa Islamske zajednice Živinice.