Promo banner

A+ A A-

Sjećanje na Bedr u džematu Deer Park i omladinski iftar

U utorak, 16. dana mjeseca ramazana a 17. noć ovog Mubarek Mjeseca u Islamskom Centru „Deer Park" na jedan najljepši način obilježena je najveća i najznačajnija pobjeda muslimana u povijesti, pobjeda na Bedru.

iftar-deer-park-2011-1

Program obilježavanja ove mubarek noći je počeo zajedničkim omladinskim iftarom  u Islamskom Centru, koji je postao tradicionalan a koji je i ove godine okupio oko 80 omladinaca i omladinki koji su u jednom prelijepom ambijentu zajedničkog druženja osjetili ljepotu ovog mubarek trenutka u mjesecu Ramazanu. Na omladinskom iftaru posebni gosti su bili imam džemata Muhamed ef. kao i Uvaženi prof. Dr Šefik ef. Kurdić koji je kao ramazanski vaiz u organizaciji Mešihata IZ za Australiju posjetio naše džemate u Australiji a koji je u našem džematu boravio u vrijeme ove Mubarek noći. Omladina je posebno iskoristila boravak Uvaženog profesora koji je u vrijeme svog boravka u našem dzematu i održao jedno predavanje samo za omladinu na kojem je bilo prisutno njih preko 50.

iftar-deer-park-2011-2

Poslije klanjanja akšam namaza i zajedničkog omladinskog iftara,  predavanje prije teravih namaza je održao naš gost prof Šefik ef. Kurdić, kojeg su sa velikom pažnjom pratile prisutne džematlije a profesor je istakao važnost ovog događaja u historiji i poruke koje se mogu i danas primijeniti i koje ostaju do S. Dana. Također je istakao važnost shvatanja prolaznosti ovoga svijeta kao i o djelima koja će nam omogućiti naš ulazak u Džennetske ljepote.

iftar-deer-park-2011-3

Poslije teravih-namaza prelijep vjerski program su izveli članovi hora našeg džemata, koji je kroz Kur'anske ajete, recitale, ilahije i mevlud govorio o ovom najznačajnijem događaju u povijesti muslimana a koji se upravo dogodio u mjesecu Ramazanu, jer su vjernici i vjernice najjači upravo u ovom Mubarek mjesecu. Nakon kraćeg obraćanja Imama džemata i prof dr Šefik ef. Kurdića , proučena je dova i nastavljeno je druženje džematlija u restoranu našeg Islamskog Centra, do kasno u noć kada smo i ispratili našeg ramazanskog gosta koji je sutradan nastavio sa programom obilaska naših džemata,  pa je tako od nas otišao za Brizban. Boravkom dr Šefik ef. Kurdića zadovoljni su svi članovi Džematskog Odbora kao i sve džematlije, jer je profesor kroz svoja predavanja i vazove ostavio dubok utisak na sve nas. Molimo Allaha dž.š. neka ga nagradi Svojom nagradom i na ovom i na Budućem svijetu. Zahvaljujemo i Džematskom Odboru na čelu sa predsjednikom Zilhadom Djonlagićem koji su lijepo organizovali ovu Mubarek noć da protekne sve hajirli i koji  su zaista aktivni i u toku Mubarek Ramazana ali i izvan Ramazana kako bi sve aktivnosti proticale u najboljem redu.

iftar-deer-park-2011-4

Molimo Allaha dž.š. da nam ukabuli naš post i sve ibadete koje činimo u ovom Mubarek mjesecu i da sretni i oproštenih grijeha dočekamo Bajram. Amin!

Muhamed ef. Đidić