A+ A A-

Ramazan u Prnjavoru

Sedmog dana mubarek mjeseca ramazana u organizaciji MIZ-e Prnjavor i džemata Mravica održana je tradicionalna kulturno-vjerska manifestcija "Dovište Mravica 2011". 

Kod turbeta u Mravici prisutnima su se prije zikra i učenja dove obratili prigodnim vazi  nasihatima gl. imam MIZ-e Prnjavor Fikret ef. Čelenka, muftija Banjalučki Edhem ef. Čamdžić i gen. sekretar Rijaseta Islamske zajednice u BiH prof. Muhamed ef. Salkić. Mravičku dovu je nakon ašereta koje je proučio Rasim ef. Kadrić, proučio prof. Ermin ef. Vučkić gl. imam MIZ-e Ključ.

ram-prnjavor-2011-1

Isti dan prije iftara  svečano je otvorena novoizgrađena mektebska učionica u džematu Mravica koju su zajedno otvorili gen. sekretar Rijaseta Muhamed ef. Salkić i načelnik općine Prnjavor mr.Darko Tomas. Nakon svečanog otvorenja učionice predsjednik MIZ  Prnjavor Iriškić Lokman je uručio zahvalnice zaslužnima za izgradnju imamske kuće i mekteba.

ram-prnjavor-2011-2

Poslije akšamskog ezana prisutni su iftarili u prostorijama mjesnog doma u Mravici, a iftar su pripremile džematlije Mravice uz pokroviteljstvo Savjeta mjesne zajednice na čelu sa predsjednikom Mirsadom Klokićem.

Čekajući iftar prisutne su poselamili gen. sekretar Rijaseta, Muftija banjalučki, glavni imam MIZ Prnjavor i načelnik općine mr. Darko Tomas koji je također prisustvovao iftaru i istakao da mu je drago da što prisustvuje iftaru zajedno sa svojim sugrađanima Bošnjacima, te ih pozvao da upute zahtjeve općini za sve probleme koje su u njenoj nadležnosti, a da će on pokušati da ih rješava u skladu sa svojim mogućnostima, također se zahvalio i što mu je ukazana čast da zajedno sa gen. sekretarom Rijaseta svečano otvori mektebsku učionicu u Mravici.

Ramazanske aktivnosti

Kao i svugdje tako i u Prnjavoru mjesec ramazan donese posebnu radost u srcima vjernika i probudi u njima veću želju za izvršavanje Allahovih propisa. Nastupanjem mjeseca Ramazana vjerski život postaje aktivniji i sve veći i veći broj vjernika pohodi džamije.  Teravih namaz u Prnjavoru se klanja u šest džemata, gdje se uče i mukabele. Prnjavor ima pet stalnih imama, a u mjesecu ramazanu su angažovana još dva teravih imama, jedan student IPF-a u  Bihaću, i jedan učenik Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika.

Kako nam reče glavni imam MIZ Prnjavor Fikret ef. Čelenka posjećenost u džamijama je bolja nego ranijih godina, a posebno na teravijama i mukabelama. Na području Prnjavora u svim džematima svečano je obilježena Lejletul Bedr, a u toku su pripreme mevludskog programa za 27. noć, kao i za tradicionalno bajramsko druženje koje će se održati prvog dana Ramazanskog bajrama.

Nijaz Duzan