A+ A A-

Noć Lejletu-l-bedr svečano obilježena u B. Kostajnici

Noć Bedra ili 17. noć mjeseca ramazana u Medžlisu IZ Bosanska Kostajnica na najsvečaniji način obilježena je učenjem Mevluda i ilahija u kom su učestvovali i hor „Azizija".

Nakon teravih -namaza prigodnim riječima obratio se glavni imam ovog medžlisa Haris ef. Ahmić koji je u svom izlaganju govorio o značaju Bedra i šta bi taj događaj trebao da znači za nas, poredeći pobjedu muslimana nad mušricima kojih je bilo daleko više i nas malobrojne Bošnjake u RS-u.

b-kost-bedr-2011

Ef. Ahmić nije zaboravio pomenuti da se nikad nije kasno okrenuti vjeri i i zajedništvu, jer najbolji primjer za to je upravo bitka na Bedru. Upućena je poruka kako mladima tako i roditeljima da samo s vjerom u Boga i svojim obrazovanjem možemo stvoriti sebi bolju budućnost, jer kako je rekao „Znanje i nauka je temelj života".

Nisu zaboravljeni ni mladi u dijaspori kojih je ovaj ramazan bilo u velikom broju, a što bi trebalo da bude želja svakog roditelja da svojoj djeci govore o korjenima i djedovini, te da Bosansku Kostajnicu, rodno mjesto svojih roditelja prihvate kao svoje rodno mjesto.

Mesud Hrustić