Promo banner

A+ A A-

Sjećanje na 44 dabovačka Šehida

Zaseok Dabovci pripada džematu Vrbanjci kod Kotor Varoša i svakog 14. avgusta preživjeli dabovćani prisjećaju se svojih 44 Šehida koji poginuše na kućnome pragu samo zbog toga što su bili muslimani. Ove godine 14. avgust je bio i 14 dan mjeseca ramazana, pa su dabovćani u svojoj prelijepoj džamiji u Vrbanjcima organizirali mevlud, a nakon toga obezbjedili i iftar za sve postače koji su bili u mogućnosti ostati na iftaru kod njih.

Veliki broj džematlija Vrbanjaca, ali i džematlija iz okolnih džemata je došao da podjeli bol sa porodicama šehida i pokaže im da nisu sami u ovim teškim trenucima sjećanja na svoje najmilije.

mevlud-dabovci-2011 

Nakon obraćanja hadži Emir ef. Bilića imama džemata Vrbanjci ,  Jasin i mevlud su proučili imami MIZ Kotor Varoš, a nakon toga prisutnima su se obratili Samir ef. Delić, glavni imam MIZ Kotor Varoš i profesor Gazi Husrev begove medrese Rešid Bilalić.

Pored spomenutih obilježavanju stradanja mještana Dabovci još su prisustvovali Hadžib Šišić, hfz Dževad Hrvačić i Bečić Ismet profesori Gazi Husrev begove medrese.

Dabovci su prije agresije bili malo mjesto koje je imalo tridesetak bošnjačkih domaćinstava koja su u slozi živjela sa svojim komšijama pravoslavcima i nisu mogli ni zamisliti da će početkom agresije biti gotovo istrijebljeni na najzvjerskiji način upravo od strane svojih komšija. Danas Dabovci imaju svega nekoliko domaćinstava, jer i oni koji nisu stradali u pokolju koji se desio 14. avgusta 1992. godine danas su pod traumama i neki nažalost nikada nisu mogli doći niti da posjete svoje selo, a o povratku na svoja ognjišta ne mogu ni razmišljati. 

Nijaz Duzan