A+ A A-

Ramazan u Kini

ramazan-i-kini-1Narodna Republika Kina jedna je od zemalja koja u svom popisu pučanstva nema rubrike vjeroispovijedi, ali se pretpostavlja da u ovoj najmnogoljudnijoj zemlji živi oko 20 miliona muslimana i to u nekoliko pokrajina, a najviše ih je na jugozapadu zemlje gdje živi narod Uviguri koji su 100% muslimani. Prije 15 godina u Kini je bilo 18 milijuna, a sada ih je prema službenim procjenama 20. Nisu li kineske vlasti pomalo škrte u procjeni pripadnika islama?

U Kini ramazan uvijek traje 30 dana, nikada 29, i to je tako vjekovima. Kineske muslimane je nemoguće uvjeriti da ima ramazanâ koji traju 29 dana.

Ni jedan medij u Kini ne naviješta dolazak ramazana, ali svi muslimani znadu tačno kada nastupa mjesec „Batštaj" kako se ramazan naziva na kineskom.

U glavnom kineskom gradu živi prema službenim procjenama 300.000 muslimana i ima 60 džamija i 988 restorana čiji su vlasnici muslimani.

ramazan-i-kini-1

Kineski muslimani drže svetim obroke jela a posebno iftare. Postači sjedaju za sofru i po desetak minuta prije iftara i napasaju oči na raznovrsnom hranom.

Tijekom ramazana organiziraju se vazovi i predavanja kojima prisustvuje golem broj muslimana.

Tijekom ramazana muslimani pozivaju na bogate iftare pripadnike najmnogoljudnije etničke zajednice u Kini, narod Hon, a oni im uzvraćaju poklonima.

ramazan-i-kini-3

Posebna pažnja posvećuje se učenju Kur'ani-kerima među ženama

U Kini prema službenim procjenama ima 34.000 džamija i mesdžida. Najviše ih je u Šaghaju gdje ih ime oko 120. Najstariji mesdžid je u Pekingu i sagrađen je prije 1000 godina. Sagradili su ga iranski i arapski trgovci koji su prvi počeli širiti islam.

Kineski muslimani na svakom drugom rekatu teravije predaju selam i glasno uče dovu.

(www.islamska-zajednica.hr)