Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema posjetio Banja Luku

dzamija-ferhadijaPoglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić posjetio je u četvrtak, 18. augusta 2011. godine,  Banju Luku gdje se informisao o napretku u obnovi Ferhat-pašine džamije. Reisu-l-ulema Cerić je čestitao muftiji banjalučkom, muslimanima i svim građanima Banje Luke što je Ferhadija došla u fazu izgradnje u kojoj je sada, ali i objasnio da je povod njegove posjete upravo činjenica da nedostaje novca za završetak radova na Ferhadiji.

„Ja mislim da nema nijednog čovjeka na svijetu koji nije radostan zaista što se Ferhadija ponovo vraća ovdje. Oni koji su napustili Banju Luku, bez obzira koje su vjere i nacije, nadam se da će, kad se vrate u Banju Luku, biti sretni da se sjete svojih uspomena za koje ih veže Ferhadija. Sretan sam, zadovoljan sam, osim što nam treba donacija, novca. Zato smo mi danas ovdje došli da vidimo koliko treba, šta treba da idemo dalje", rekao je Cerić.

Cerić je također izjavio da Islamska zajednica nikada nije zaboravila raniji doprinos predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika početku gradnje Ferhadije.

„Mi, danas moramo pomenuti Milorada Dodika, jer nismo zaboravili da je, tada kao predsjednik Vlade RS dobrim djelom uticao da se započne gradnja Ferhadije. Pozivamo ga da nastavi u tom smjeru. Pozivamo Vladu RS da pomogne finansijski izgradnju, kako bismo završili džamiju", izjavio je Cerić.

Cerić je gradilište Ferhadije obišao sa banjalučkim muftijom Edhemom Čamdžićem, vojnim muftijom Oružanih snaga BiH Ismailom Smajlovićem, muftijom Zeničko- dobojskim Ejupom Dautovićem i pripadnicima Oružanih snaga BiH.

Nakon posjete Ferhadiji reisu-l-ulema Cerić je sa pripadnicima Oružanih snaga BiH iftario u kasarni Kozara u Banjoj Luci.

(FENA)