A+ A A-

Promocija Izvještaja o islamofobiji

ZNAKIZ1Prvi Izvještaj o islamofobiji, diskriminaciji i netoleranciji na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini bit će predstavljen u četvrtak, 18. 08. 2011. godine,  na pres konferenciji koja će se održati u Sarajevu. 

Ovo je prvi izvještaj ovakve vrste nastao u okviru Islamske zajednice i obuhvata vremenski period od 2004. do 2011. g. Izvještajem su obuhvaćeni primjeri koji pokazuju raznolike vrste diskriminacije i netolerancije koje dolaze od različitih osoba i društvenih grupa. Premda postoji mnogo veći broj slučajeva nego što je prezentirano, u Izvještaj su uvršteni najizrazitiji, ili oni koji pomažu da se stekne što cjelovitiji uvid u frekventnost i raznovrsnost diskriminacije i netolerancije. 

Izvještaj se sastoji od šest područja koja su bila u fokusu praćenja i analize, zatim sadrži preporuke organima i institucijama Bosne i Hercegovine i međunarodnim političkim organizacijama i organizacijama za zaštitu ljudskih prava, te donosi kraći pregled temeljnih instrumenata o zaštiti ljudskih prava i sloboda koji se najčešće krše, izjave istaknutih bivših i sadašnjih zvaničnika o islamofobiji, ukazuje na stanovite teškoće oko definiranja termina islamofobija i dileme koje oko toga postoje.    

Cilj Izvještaja je registriranje, upoznavanje i informiranje o slučajevima islamofobije, diskriminacije i netolerancije na osnovu vjere, ohrabrivanje žrtava netolerancije i diskriminacije da ispričaju svoja iskustva, podizanje svijesti da se slučajevi islamofobije, netolerancije i diskriminacije trebaju ozbiljno uzeti i da je potreban zajednički odgovor društva. 

Izvještaj će predstaviti muftija vojni Ismail ef. Smajlović i Ekrem Tucaković, rukovodilac Službe za odnose s javnošću Rijaseta.