A+ A A-

Ramazanske aktivnosti u džematu Hanifići kod Kotor Varoši

Obilježavanje stradanja Bošnjaka u džematu Hanifići-Čirkino Brdo

U ponedjeljak 15. avgusta 2011.godine poslije podne namaza u džematu Hanifići kod Kotor Varoša, obilježena je 19. godišnjica stradanja Bošnjaka u ovom džematu. Džemat Hanifići ima 36 šehida koji su poginuli u proteklom ratu, a najviše među njima je civila koji su ubijeni na kućnom pragu. Posebno treba napomenuti da je osam civila dovedeno u džamiju i tu streljano, a nakon toga su zamotani u tepihe i zapaljeni u džamiji.

Na današnjem obilježavanju prisutan je bio veliki broj prijatelja, rodbine i komšija od šehida ovog džemata i na taj način su pokazali da nisu zaboravili svoje najmilije. Veliki broj prisutnih je došao iz dijaspore i svoje godišnje odmore su uzeli upravo u ovo vrijeme, kako bi mogli prisustvovati ovom zaista značajnom događaju u svome rodnom mjestu.

ram-akti-hanifici-2011-1

Nakon uvodnog obraćanja imama džemata Hanifići Nijaz ef. Duzana, prisutnima se obratio glavni imam MIZ Kotor Varoš h. Samir ef. Delić, a poslije toga su  imami medžlisa IZ Kotor Varoš proučili Jasin i mevlud pred duše šehida, a muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić je u svom obraćanju  istakao potrebu sjećanja na šehide bosanske, ali ne kako bi se svetili, nego kako ne bi dozvolili da se to zlo ponovo dogodi. Takođe je istakao potrebu razvoja suživota i tolerancije među narodima koji žive na ovim prostorima, jer islam nas uči upravo tome.  Kako je ovo ramazansko vrijeme Muftija je prisutne pozvao da što više vremena provedu u ibadetu kako bi zaradili Allahovu dž.š. milost. Džematlije džemata Hanifići je pohvalio, kako reče Muftija, ne samo zbog toga što su izuzetno aktivni prilikom prikupljanja zekata i sadekatul-fitra, nego i zbog mnogih drugih aktivnosti koje provode u svome džematu.

Imam džemata Nijaz ef. Duzan se zahvalio u ime džemata i šehidskih porodica svima koji su došli da zajedno sa njima podjele tugu koja ni nakon 19 godina nije ništa manja nego onda kada smo izgubili svoje sinove, braću, očeve, majke...

Svečanost povodom Lejletu-l-Bedra

Već tradicionalno Lejletu-Bedr u džematu Hanifići-Čirkino Brdo, MIZ Kotor-Varoš, se obilježava na način tako što učači Kur'ana (polaznici mekteba i ostali koji znaju učiti Kur'an) prouče Jasin za Šehide Bedra, ali i sve Šehide koji padoše za dini-Islam.

ram-akti-hanifici-2011-2

I ove godine je tako bilo, pa je posjeta u džamiji za 17. noć Ramazana bila malo veća nego inače na teravih namazu, a razlog tome je pored toga što se džematlije žele prisjetiti Bedra i to što žele čuti kako djeca uče Kur'an. Nakon proučenog Jasina prisutnima se obratio Nijaz ef. Duzan i održao prigodan vaz i ukazao na historijski značaj bitke na Bedru.

N. Duzan