Promo banner

A+ A A-

Muftija zenički posjetio porodicu Aljić u Lukavica Rijeci

U ponedjeljak 15. avgusta 2011. godine muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, u pratnji glavnog imama i predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Doboj mr. Bajre ef. Džafića i gosp. Murveta Bajraktarevića, posjetio je porodicu Jusufa Aljića iz Lukavica Rijeke, Općina Doboj Istok.

Jusuf (Salih) Aljić (1980) iz Lukavica Rijeke i njegov šura Ibrahim (Fadil) Omerašević (1987) iz Sjenine, nastradali su u eksploziji mine prilikom sječe drva u naselju Lukavica Rijeka na lokalitetu Biljevine.

muft-zen-lukav-ram-2011-3

Jusuf je treći član porodice Aljić koji je poginuo u minskoj nesreći prilikom sječe drva na pomenutom području. Naime, prije pet godina život je izgubio njegov otac, a nešto kasnije i brat.

Jusufovoj supruzi Fadili i djeci Nedžadu i Bahreti muftija je uputio riječi suosjećanja i utjehe, te je predao materijalna sredstva, pomoć Muftijstva zeničkog porodici Aljić.

muft-zen-lukav-ram-2011-2

Istog dana, muftija zenički posjetio je džemat Klokotnica, gdje je predvodio ikindija-namaza, zatim džemat Lukavica Rijeka, u kojem je posjetio novoizgrađenu džamiju čije je svečano otvorenje planirano za narednu godinu, te džemat Svjetliča u kojem je predvodio teravih-namaz.

Obraćajući se vjernicima u gore navedenim džematima muftija je, između ostaloga, ukazao na ramazan kao divnu priliku za muslimane da se više nego obično druže sa Kur'anom, da popravljaju međuljudske odnose,  da koriguju svoje ponašanje i svoja djela usmjere ka postizanju Allahove, dž. š., milosti i oprosta.

muft-zen-lukav-ram-2011-1

U čast posjete muftije zeničkog Medžlisu Islamske zajednice Doboj priređen je zajednički iftar čiji je domaćin bila HO "Međunarodni forum solidarnosti - Emmaus" Prihvatni centar Duje, kojem su prisustvovale brojne zvanice na čelu sa načelnikom Općine Doboj Istok gosp. Mehmedom Mehinovićem.