A+ A A-

B. Gradiška: Obavljena dženaza H. Muharemu ef. Karagi

Osamdeset pet godina H. Muharem ef. Karaga je Dunjalukom hodio, tom njivom ahiretskom. Znao je da je te njive samo korisnik, a nikako vlasnik. '' Neka mi dragi Allah oprosti, ali ja nekako ne umijem klanjati u svojoj kući, već to činim u ovoj džamiji u kojoj sam najveći dio službe proveo''. Ove riječi često je izgovarao Muharem ef. Karaga, kada bi se prisjećao svog službovanja u džamiji u Dubravama kod Bosanske Gradiške. Njegova duša svoj smiraj našla je u haremu upravo ove džamije koja je obilježila njegov život. Vijest da je 9. avgusta 2011. godine preselio Muharem-efendija, brzo se proširila gradom. Iako je bio relativno u starijim godinama, njegova smrt je ipak mnoge iznenadila. Muharem-efendija je tokom agresije na našu zemlju protjeran i bio nastanjen u Švedskoj, ali je često obilazio grad u kome je najveći dio svog života službovao i u kome je penzionisan. Uvijek je izgledao vitalno zdravo i veselo. Muharem ef. Karaga, cijeli svoj život posvetio je islamu. Trebalo bi mnogo više prostora kako bi se ispričala njegova životna priča. Prema vlastitom kazivanju njegove veze sa džematlijama Dubrava u kojima je službovao, nikada se nisu prekidale. Često su mu se ljudi javljali i nudili pomoć u svakom pogledu. Uvijek kada bi došao u Bosansku Gradišku posjetio bi sve imame, i Medžlis Islamske zajednice Bos. Gradiška, koji ga je uvijek lijepo ugostio. Upravo ta činjenica  dovoljno govori u Muharem-efendiji i njegovom odnosu prema vjeri i ljudima  kojima je usađivao prve osjećaje za islam. U ljudima će ostati sjećanje i na njegov ponekad šaljiv pristup džematlijama i koji su redovni i koji nisu bili redovni u džamiji. Jedno vrijeme je bio i Predsjednik tadašnjeg Odbora Islamske zajednice Bos. Gradiška. Muharem-efendija je uvijek bilježio dobre rezultate u svome radu. Šehadet i emanet prenosio je onda kada je bilo nepopularno pa i opasno nositi bijelu i čistu ahmediju. On ju je časno i ponosno nosio zato ga s pravom ubrajamo u plejadu časnih čuvara trajnih vrijednosti. Allah dž.š. je konačni Sudija, ali naša ljudska mjera kaže da je Muharem ef. Karaga u misiji uspio i da je emanet vjere i imameta mlađima prenosio.

dzenaza-karaga-aug-2011-1

Dženaza Muharem-efendiji Karagi  obavljena je 14. avgusta 2011. godine u haremu džamije u Dubravama. Došli su da ga isprate brojni Gradišćanci. Bili su tu njegove kolege, prijatelji i rodbina. Od Muharem-efendije oprostio se i sadašnji imam u džamiji u Dubravama H. Zejnil ef. Latifović, podsjećajući džematlije na vrijeme kada je rahmetli Muharem-efendija odlazio na hadž i kada su ga u velikom broju džematlije ispraćale na taj sveti put. Povezao je i tadašnji odlazak,  kao i današnji, riječima '' A ti naš Muharem-efendija vrati se svome Gospodaru, i neka On bude zadovoljan sa tobom ''.Dženazu mu je klanjao muftija banjalučki, Prof Edhem ef. Čamdžić. Muftija je kazao da je Muharem-efendija bio uzoriti član Islamske zajednice za koju je dao veliki obol. Nadamo se da ga čeka nagrada za podučavanje drugih i da je sve svoje iskustvo nastojao prenijeti mlađima. Nadamo se i molimo Allaha dž.š. da mu za taj hizmet plaća bude Dennet jer '' Nenaplaćuje se sve na ovom svijetu ''.

dzenaza-karaga-aug-2011-2

Njegov mezar nalazi se pored džamije u kojoj je on godinama snagom vjere i ličnosti pozivao ljude islamu. Iza Muharem-efendije je ostala bolesna supruga i djeca. I na kraju, u ime svih njegovih kolega, Medžlisa IZ Bos. Gradiška, molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da ovome mirnom čovjeku podari Svoju milost i uvede ga u džennetske bašče koje je pripremio Svojim odabranim robovima! Amin! 

Rekić Senad